18 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Ostaje li od Nove godine više od 200 000 pacijenata bez pomagala?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Zbog odluke HZZO-a o snižavanju cijena, više od 200.000 pacijenata ostat će bez pomagala od početka iduće godine, a zalihe pojedinih proizvoda neće biti dostupne već za koji dan, upozorava Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a prenosi HINA i HRT.

Zatražili su hitno povlačenje jednostrane odluke HZZO-a o snižavanju cijena medicinskih i ortopedskih pomagala ističući da će njome više od 300 medicinskih proizvoda postati nedostupno hrvatskim pacijentima, a kako ističu, najugroženiji su bolesnici s teškom inkontinencijom kojima su potrebne pelene, ulošci, podmetači te osobe s invaliditetom koje se koriste ortopedskim pomagalima.

Među 300 medicinskih proizvoda koji neće biti dostupni bolesnicima su dječja aktivna kolica, hodalice za djecu, aktivna kolica za odrasle, svi rezervni dijelovi za invalidska kolica, većina protetičkih stopala i koljena, silikonske navlake za bataljak, pelene za odrasle svih dimenzija, pelene za djecu, anatomski ulošci, podloge za inkontinenciju, pojedine vrste obloga za ranu.

“Cijene su ove godine otišle 30 do 40 posto gore u puno segmenata pa su ‘škare’ porasta nabavnih cijena i troškova te stalnog spuštanja cijena na popisu pomagala dovele do toga da je veliki broj proizvoda ugrožen i neće biti u mogućnosti biti isporučen”, kazao je dopredsjednik HUP-ove Koordinacije Marko Husić.

Traže hitno povlačenje odluke HZZO-a, usklađivanja cijena s općom stopom inflacije te izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena, uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda te promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih pomagala, piše HRT.


Četverostruka paraolimpijka Ana Sršen kazala je da je lista ortopedskih pomagala loša, a u opskrbi pomagalima prestigle su nas Slovenija, Srbija i BiH.

“Ako se osobe opskrbljuju nekvalitetnim, tehnološki zaostalim pomagalima onda su one i najskuplje za državu jer se ne zapošljavaju ni odlučuju za roditeljstvo”, kazala je.

Istaknula je da je samo dva posto od 220.000 osoba s invaliditetom u radno aktivnoj dobi zaposleno, a jedan od razloga su loša pomagala.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno