Cirkularni štrajk u školama nastavlja se i danas kada nastave nema u Karlovačkoj, Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ako dogovora ne bude, u ponedjeljak ponovno štrajka cijela Hrvatska.

Unatoč tome što je premijer Andrej Plenković najavio kako će svim državnim i javnim službenicima u idućoj godini ponuditi povećanje plaća od 6,12 posto, na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji sindikati su najavili kako od štrajka ipak ne odustaju.

“Povećanjem osnovice za sve jednako, naše zaostajanje u koeficijentima, koje smo istaknuli, nikako se ne smanjuje. Ovo nije ponuda sindikatima u obrazovanju već u sindikatima javnih službi“, istaknuo je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Tako su danas u štrajku Karlovačka, Zadarska, Sisačko-moslavačka i Vukovarsko-srijemska županija, a za sutra neće biti posebne najave jer se metodom eliminacije može zaključiti koje županije nisu bile u štrajku. To su Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Požeško-slavonska županija. Odaziv u našoj županiji i danas je na visokoj razini, a povjerenik Područnog odbora sindikata Vukovarsko-srijemske županije Pejo Nedić istaknuo je kako su velik broj djelatnika u štrajku i očekivali.

“U tijeku današnjeg dana odaziv štrajka u srednjim školama naše županije bio je oko 80 posto. Od 912 zaposlenih, u štrajku je njih 722. Ostali djelatnici su na bolovanju, porodiljnom i slično ili pak obavljaju određene školske zadatke. Nismo ih evidentirali, iako su se oni izjasnili da podržavaju štrajk“, pojasnio je Nedić.

U ponedjeljak će u štrajku biti cijela Hrvatska ukoliko sutra ne dođe do bitnog pomaka, do sastanka i rješenja traženih zahtjeva, najavili su sindikati danas. “To je poruka Vladi da izjava premijera u Saboru o namjeru povećanja osnovice za plaće svima, ne znači ispunjavanje naših zahtjeva”, rekao je Branimir Mihalinec.