Ministrica Blaženka Divjak prije godinu dana poslala je uputu svim školama i učeničkim domovima da provjere vjerodostojnost diploma i svjedodžbi svojih zaposlenika. Povod tome bila je zaposlenica Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja je uhvaćena s lažnom diplomom.

Jučer je pak ministrica objavila da je u posljednjih godinu dana otkriveno 35 krivotvorenih diploma, od čega 18 krivotvorenih diploma i 17 svjedodžbi. Dvije su krivotvorene na ime fakulteta iz Srbije te po jedna na ime fakulteta iz Slovenije i Austrije. Ti zaposlenici odmah su dobili otkaz te su prijavljeni policiji i DORH-u.

Do sredine prosinca prošle godine 57.905 isprava o stečenoj kvalifikaciji poslano je na provjeru. Za njih 48.088 ustanovilo se da su vjerodostojne dok se za 10.958 zaposlenih još čeka potvrda. A isprave čak 13.744 zaposlenih škole još nisu poslale na provjeru. Dakle, 28 ustanova nije poslalo niti jednu diplomu na provjeru. I ravnatelji su trebali poslati svoje isprave na provjeru vjerodostojnosti, no njih 88 to nije učinilo, prenosi portal 24 sata.Neki razlozi koje su nam naveli ravnatelji zašto isprave nisu poslane na provjeru bili su neobični, poput toga da nisu znali da to trebaju učiniti, iako smo mi poslali jasnu uputu i mediji godinu dana izvještavali o tome, pa da nije bilo potrebe, da ne postoji razloga za sumnju, da nisu znali kako provjeriti diplome u Republici Srbiji ili BiH, iako smo i to pojasnili u uputi ili poput toga da zaposlenici svojim radom dokazuju svoju stručnost i kvalifikacije. Radom se kvalifikacije ne mogu dokazati, zna se kako se kvalifikacije stječu. Neki su naveli i da zbog financijske prirode nisu to napravili, iako je 60 posto visokih ustanova to radilo besplatno” rekla je ministrica Divjak.

Objasnila je i da su ravnatelji dužni provesti provjeru isprava za sve zaposlenike, kao i samog ravnatelja, te da potvrdu vjerodostojnosti može dati isključivo ustanova koja je izdala ispravu o stečenim kvalifikacijama te stoga nije moguće potvrditi vjerodostojnost samo uvidom u dokument koji je priložen tijekom natječaja.

Neophodno je uspostaviti proceduru provjere prilikom novih zapošljavanja, a prosvjetna inspekcija će tijekom nadzora provjeriti jesu li sve isprave zaposlenih, uključujući ravnatelja, poslane na provjeru vjerodostojnosti.