28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Otvorena prva izložba prvašića uz njihov Godišnjak u Vinkovačkom listu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci danas je otvorena jedna nesvakidašnja i vrlo simpatična izložba pod nazivom „Ruke šokačkih uspomena”. Za autore, učenike prvih razreda osnovnih škola grada Vinkovaca, ozbiljna je to izložba, njihova prva izložba u životu. Hoće li se netko od njih odlučiti za likovni umjetnički izričaj pa izlagati i kada malo poraste, ostaje za vidjeti, ali svima će ova skupna izložba sigurno ostati kao lijepa uspomena.

No, krenimo od početka. Drugu godinu zaredom medijska kuća Novosti, u suradnji s osnovnim školama, sponzorima i partnerima, uz Vinkovački list izdala je poseban prilog – Godišnjak prvašića. Tako se danas, uz novi Vinkovački list, na kioscima našao i Godišnjak prvašića 2023./2024., koji kao trajnu uspomenu donosi zapisana njihova imena i prezimena i godinu kada su krenuli u školu te razrednu fotografiju.

Također, za uspomenu ostaju i likovni radovi jer Godišnjak prati i likovni natječaj na zadanu temu. Ove godine to je tema „Ruke šokačkih uspomena”, što je tema i 59. Vinkovačkih jeseni, a s kojom se željelo istaknuti važnost roditelja, baka i djedova, učitelja…, svih onih koji djecu odmalena uče, tko su, što su i kamo pripadaju.

Likovnom natječaju odazvalo se pet osnovnih škola s radovima učenika deset prvih razreda, a publika je imala priliku glasati za pristigle radove na Facebook stranici Novosti.hr

S okruglih 555 lajkova, čistu peticu dobio je 1. c OŠ „Antun Gustav Matoš”, kojemu je pripala i lijepa nagrada. Oni će zahvaljujući Poletu, restoranu Garfield i Novostima, na izlet, prvo u Cinestar pa na pizzu.

Njihovi i svi radovi pristigli na natječaj u iduća dva tjedna mogu se pogledati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, a sve oni čiji mališani završavaju prvi razred, na kioscima uz Vinkovački list čeka i Godišnjak prvašića školske godine 2023./2024.

Na svečanom otvorenju izložbe u ime Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci pozdravila je ravnateljica Vedrana Lugić, a u ime ravnatelja osnovnih škola obratio se ravnatelj škole pobjednika Dario Dragun.

Učiteljice naše škole kao i, vjerujem, sve učiteljice koje vode prve razrede u osnovnim školama u Vinkovcima u ovoj školskoj godini, rado su se odazvale pozivu Novosti i upotpunile Godišnjak prvašića 2023./2024. Isto tako, učenici su rado sudjelovali u ovom likovnom natječaju i crtali svoje viđenje šokačke tradicije i Vinkovačkih jeseni. Imamo sreću da je 1. c razred naše škole ove godine odnio pobjedu, ali mogu reći da su svi radovi koje ovdje vidimo jednako tako lijepi i kreativni”, kazao je Dragun.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić. Grad Vinkovci moglo se čuti, iskazuje posebnu osjetljivost na djecu, školarce i mlade, a to je još jednom pokazao i uključivši se kao partner u ovaj projekt.

Želim pohvaliti izvrsnu ideju naše medijske kuće Novosti da organiziraju natječaj kroz koji će naša djeca promišljati na zadanu temu i o tome se likovno izraziti, a kroz ove radove vidimo koliko su kreativni i likovno talentirani. Isto tako, moram pohvaliti i izvrsnu ideju za izradu Godišnjaka s kojim naši roditelji, bake i djedovi kao i naši učenici, imaju uspomenu za cijeli život”, istaknuo je Romić.

Prošlogodišnje prvo izdanje Godišnjaka pokazalo se kao pun pogodak jer je gotovo planuo na kioscima što je bio pokazatelj da Novosti prepoznaju želje i potrebe sugrađana, s posebnim naglaskom na mlade i djecu, istaknula je ovom prilikom glavna urednica Tihana Papac.

Cijela ova ideja krenula je prošle godine od naše direktorice Marije Gerovac, koja je kazala kako trebamo svi zajedno napraviti nešto za naš grad, za našu djecu. A Vinkovački list, kao novina koja kontinuirano izlazi već 72 godine, upravo je izvrsna podloga da napravimo tako nešto”, kazala je Papac u ime medijske kuće Novosti.

Tako je nastao Godišnjak te uz njega i likovni natječaj, a sada i izložba.

Hvala svim ravnateljima koji su objeručke prihvatili ovu ideju i odradili s nama ogroman posao, a rekla bih kako je to bila svojevrsna zabavna avantura. Hvala učiteljicama i djeci na sjajnom odazivu na natječaj za izložbu. Cilj je da ih na jedan trenutak odmaknemo od mobitela, da se podruže u izradi tih likovnih radova i uče kroz zadanu temu. Prošle godine promišljali su o svome gradu, a ove godine to je naša tradicija čime najavljujemo i Vinkovačke jeseni. Ovo je njihova prva izložba u životu i sve je posvećeno njima. Želimo im reći da su vrijedni i važni i zahvaliti svima onima koji ih uče, a mi smo tu da im budemo podrška i njihovu uspomenu na prvi razred zauvijek zapišemo u našim novinama”, poručila je glavna urednica.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno