Vinkovačke jeseni napokon su stigle u grad na Bosutu! Najveća kulturna manifestacija u regiji po 54. put nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a okupit će više od 8 tisuća sudionika koji će prikazati punu raskoš i bogatstvo naše Slavonije.

Nema Jeseni bez pravog šokačkog kola, dobre pjesme i slavonskih delicija i upravo tim prepoznatljivim običajima otvorene su danas Folklorne večeri – Smotra folklora Vukovarsko-srijemske županije koja će okupiti oko 50 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske. Pjesma i ples okupili su velik broj naših sugrađana, gostiju i sudionika, a službeno je Folklorne večeri otvorenima proglasio Andrija Matić, tajnik ZAKUD-a i izaslanik vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića koji je istaknuo kako je danas dan veselja za sve građane grada Vinkovaca. Prisutnima se obratio i domaćin, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je ovom prilikom istaknuo:

“Dobra večer svima vama koji volite tradicijsku kulturu, koji pomažete da Vinkovci postanu centar svijeta narednih 10 dana. Hvala onima koji sudjeluju u organizaciji Vinkovačkih jeseni, hvala ZAKUD-u, ali i hvala svima onima koji kroz svoje KUD-ove čuvaju ovu našu tradiciju i našu kulturu, a na taj način čuvaju i Vinkovačke jeseni. Vinkovačke jeseni danas kreću i u narednih 10 dana obilježit će ne samo Vinkovce, nego i cijelu našu županiju i čvrsto vjerujem cijelu državu. Na kraju mogu samo reći – Jeseni su milo janje moje, da su barem u godini troje!“, rekao je gradonačelnik Bosančić.

 U šatoru Vinkovačkih jeseni tako prvu večer nastupaju: prošlogodišnji pobjednici KUD „Slavko Janković“ Rokovci-Andrijaševci, KUD „Ogranak seljačke sloge“ Drenovci, KUD „Slavko Mađer“ Cerić, KUD „Ady Endre“ Korođ, KUD „Grančica” Đeletovci, KUD „Branimir“ Bošnjaci, KUD „Sava“ Rajevo Selo, KUD „Razigrana šokadija“ Prkovci I KUD „Jankovci“ Stari Jankovci. Tijekom cijele smotre nastupe će pratiti prosudbeno povjerenstvo koje će odlučiti o deset najboljih kulturno-umjetničkih društava, a izabrane skupine predstavljat će županiju na smotrama folklora diljem Hrvatske.

Podsjetimo, danas je otvoren i Sajam gospodarstva gospodarstva, tradicijskih obrta i rukotvorina na omiljenom Slavonskom sokaku, a posjetitelji će moći pogledati ponudu 20 velikih i malih kućica i 35 štandova. Tu je i mala pozornica na kojoj će svakog dana svirati tamburaši, a bogata je i ugostiteljska ponuda. Danas počinje i zabavni dio programa s nizom koncerata koji večeras na pozornici u šatoru Vinkovačkih jeseni u 22,30 sati otvara Željko Bebek.