21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Ove godine 11 žena žrtava obiteljskog nasilja više u odnosu na isto vrijeme lani

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na inicijativu Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, u Vukovaru je održan sastanak povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Žene u svojim obiteljima najugroženije su od strane najbližih osoba, iako bi se među njima trebale osjećati sigurno i imati njihovu podršku, poručili su iz PU vukovarsko-srijemske nakon sastanka na kojem su sudjelovale i službenice za prevenciju.

FOTO: PU VS

Od početka 2022. godine ubijeno je 13 žena, od kojih je nažalost i jedna žrtva s područja naše Policijske uprave, ističu navodeći kako je u prvih deset mjeseci ove godine na području naše PU vukovarsko-srijemske zabilježeno 11 više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji, čak 33 u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada ih je bilo 22 dok je broj kaznenih djela koja se čine nasilničkim ponašanjem na štetu članova obitelji odnosno bliskih osoba, manji (tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, prijetnje).Manji je i broj utvrđenih prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – 210 u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kad ih je bilo 237, izvijestila je policija.

Najugroženije su žene koje žive u bračnoj zajednici s nasilnikom, potom izvanbračne, bivše supruge i bivše izvanbračne supruge.

Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći, navodi policija neke od razloga šutnje i trpljenja nasilja uz poziv svim ženama koje trpe nasilje, obratiti se policiji za pomoć, a građane da odgovorno o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192!

Ilustracija

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno