Ususret 16. Noći muzeja koja je na rasporedu sutra, vukovarski su muzealci svim ljubiteljima prapovijesti na ovim prostorima pripremili obilje digitalnih sadržaja.

„Ovogodišnja Noć muzeja na nacionalnoj je razini dogovorena kao virtualna noć muzeja. No, sutra tijekom radnoga dana od 10 do 18 sati moguće je posjetiti Muzej vučedolske kulture pod propisanim epidemiološkim mjerama. Program se potom seli na digitalne platforme – web stranice, društvene mreže i Youtube kanal putem kojeg će biti moguće pratiti program uz virtualnu šetnju stalnim muzejskim postavom, sudjelovati u nagradnoj igri kroz interaktivni kviz, pročitati muzejski online magazin Adorant i razgledati izložbu ‘Putokazi ispod Oriona’ realiziranu u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku,” preporučuje ravnateljica Mirela Hutinec.

Muzej vučedolske kulture nositelj je projekta Arheološki park Vučedol čija je vrijednost 118 milijuna kuna, a 85% bespovratna su europska sredstva. Uključuje aktivnosti izgradnje, rekonstrukcije i revitalizacije samog arheološkog lokaliteta, komunalne i ugostiteljske infrastrukture te turističku promociju.

„Muzej se nalazi u središtu projekta, a uz njega i izgradnja znanstveno-istraživačkoga centra s info punktom, rekonstrukcija Vučedolskog naselja i megarona na Vučedolskom gracu te sjenica na Vučedolskom otoku. Uključuje izgradnju planetarija, muzejskoga trga, prostora za prapovijesne životinje i renoviranje postojećeg restorana u kojemu se nadamo da će posjetitelji moći kušati vučedolska jela. U suradnji sa Lučkom upravom će se izgraditi putničko pristanište za manje turističke brodove, a s Gradom komunalno pristanište za manja plovila naših sugrađana”, najavljuje Hutinec.

Unapređenje kulturne i turističke infrastrukture dodatno će doprinijeti promociji turizma grada, županije i šire regije.

„Nadamo se da će ovaj strateški projekt u kulturi Vlade Republike Hrvatske revitalizirati i osnažiti kulturnu baštinu Vukovara. Želimo da šira javnost postane svjesna značaja Vučedolske kulture kao civilizacije trećeg tisućljeća prije Krista. Kompleks će omogućiti daljnja sustavna arheološka istraživanja, prezentaciju lokaliteta i različitih sadržaja te osnaživanje znanstvene zajednice. Isto tako i kvalitetan kulturni i turistički posjet ovome kraju, a vjerujemo da će dati impuls i razvoju grada,” kaže Hutinec.

Provedba projekta odvija se u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Gradom Vukovarom, Turističkom zajednicom grada i Lučkom upravom.