16 C
Vinkovci
Petak, 9. lipnja 2023.

OŽB Vinkovci jedna od pet bolnica u Hrvatskoj u kojoj je dopuštena pratnja na porodu

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na žalost brojnih trudnica i porodilja, pratnje supruga, partnera ili druge bliske osobe ženi pri porodu zbog epidemioloških mjera su zabranjene su. Ipak, s popuštanjem zaraze sve se više hrvatskih državnih bolnica i rodilišta vraća toj praksi, a među njima je i Opća županijska bolnica Vinkovci.

Zabrana pratnje na porodu koja je donesena u sklopu mjera sprječavanja širenja koronavirusa postupno se ukida u brojnim hrvatskim bolnicama. S popuštanjem zaraze sve više hrvatskih državnih bolnica ponovno dopušta pratnje supruga, partnera ili druge bliske osobe ženi pri porodu. Posljednja u nizu je bolnica Sveti Duh, koja od 18. siječnja otvara vrata porađaone za pratnju na porodu, izvijestila je udruga RODA.

“Od danas, 18.1.2021., rodilište KB Sveti Duh otvoreno je za pratnju na porodu (partnera ili supruga). Prema našim informacijama, u Hrvatskoj su za pratnju na porodu u ovom trenutku otvoreni KB Sveti Duh, KBC Rijeka, OŽB Čakovec, OŽB Vinkovci i OŽB Pakrac”, stoji u objavi.

Podsjetimo, zabrana pratnje na porodu koja je donesena u sklopu mjera sprječavanja širenja koronavirusa izazvala je burne reakcije javnosti, a posebno trudnica diljem Hrvatske. Zbog toga je nedavno udruga Roda na Facebooku pokrenula inicijativu #KoronaTate u kojem žele naglasiti da prisustvo pratnje, najčešće očeva djece, na porodu nije luksuz. Te su mjere izazvale protest i budućih očeva koji su javno izražavali želju da žele biti prisutni na porodima.

Prema uputama iz mjeseca svibnja prošle godine, prilikom ulaska u OŽB Vinkovci trudnica i njena pratnja dužni su zajedno proći trijažni postupak u trijažnom šatoru. Sekundarna trijaža provodi se pri ulasku u rađaonicu, pratnja na porodu mora proći sekundarni trijažni postupak koji će provesti dežurna primalja koja će provesti i trijažni postupak trudnice.


Pratnji na porodu prije ulaska u rađaonicu potrebno je izmjeriti temperaturu beskontaktnim termometrom te uzeti podatke: je li u zadnja 2 tjedna bio febrilan, je li imao respiratorne simptome, je li u samoizolaciji, je li u zadnja 2 tjedna boravio u inozemstvu, je li u zadnjih 14 dana bio u kontaktu s osobom koja je u samoizolaciji ili kod koje postoji sumnja ili je potvrđena COVID infekcija ili je možda i sam bolestan.

U slučaju da pratnja trudnice ima simptome akutne infekcije i/ili pozitivnu epidemiološku anamnezu, nije moguće prisustvovati porodu.

Ukoliko pratnja na porodu ima negativnu epidemiološku anamnezu i nije prehlađena, prije ulaska u rađaonicu obavezno je higijensko pranje i dezinfekcija ruku te korištenje zaštitne opreme kako je preporučeno (na licu mora imati kiruršku masku i kapu, na rukama jednokratne rukavice, jednokratni mantil preko odjeće, a na nogama PVC kaljače. Jednokratni mantil i masku mora donijeti sa sobom, a PVC kaljače i kapu pratnja će dobiti od osoblja prije ulaska u rađaonicu).

Pratnja trudnice dužna je tijekom poroda imati na licu, preko nosa i usta kiruršku masku, dozvoljen je bliski kontakt s trudnicom, ali pri kontaktu sa zdravstvenim osobljem obvezna je držati osobnu distancu. Nakon odlaska iz rađaonice potrebno je skinuti zaštitnu opremu, a ruke dezinficirati te napustiti bolnicu bez zadržavanja u drugim prostorima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno