28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Pater Ilija Sudar: Nitko nam ne može uzeti Božić!

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Kršćani su uvijek, kroz povijest, bili progajani od katakombi i zatvaranja po kućama, no nitko nam ne može oteti Božić, poručuje župnik Župe Sv. Vinka Palottija u Vinkovcima, pater Ilija Sudar. U suprotnom, preuzimamo osobnu odgovornost jer smo to dozvolili. Vrijeme Došašća posebno je poticajno za pokazati duhovnu dimenziju života što primjećujemo u svakodnevnom odnosu jednih prema drugima.

‘Smatram da čovjek vjernik, a mi Hrvati većinom smo vjernici, uvijek smo osjetljivi na potrebu drugoga pa je ovo vrijeme, osobito adventsko poticajno za dobra djela, i svjetovno, a kamoli vjernički, kršćanski. Mislim da nikakav problem nije čovjeka potaknuti na dobrotu’, napominje pater Ilija.

Mišljenja je da nije važno u kojim uvjetima čovjek živi nego na što stavlja naglasak. Baš u ovo božićno vrijeme, mi kao kršćani, vjernici katolici stavljamo naglasak na poruku svetkovine Božića, a to su mir i dobro, radost. Hoćemo li iz ovih izazovnih vremena izaći bolji ili je u ljudskoj prirodi kratkoročno pamćenje, pater se ne bi usudio prognozirati.

‘Samo bi mi bilo žao ako bi ta epidemija unijela strah među nas, a imam osjećaj da ga donosi. Nosim masku, a mislio sam da ju nikada neću nositi. No nosim je i kao primjer drugima kako bih poručio ‘ajmo se mi štititi ljudski koliko možemo, a sve ono što kao ljudi ne možemo, prepustit ćemo Gospodinu. On je onaj koji brine za nas i mislim da će Gospodin ipak sve ono što mi ne možemo izvesti na dobro,’ kaže župnik Sudar.

Ove godine niz je humanitarnih akcija koje su pokrenuli obični, ‘mali’ ljudi. U ljudskoj je prirodi stvaranje, napredovanje, ostvarivanje u onome što volimo i što nas čini sretnima. Čovjek je Božje stvorenje, na sliku Božju i u tom pogledu smo stvaratelji dobroga, tumači pater i dodaje da nikada nije upitno ako je čovjek uistinu ‘čovjek’ priskočiti drugome u pomoć, prihvatiti poziv u pomoć, ali ako je u nevolji istu tu pomoć potražiti. No, uvijek biti budan kako ju se ne bi zlorabilo, dodaje.

‘Sjećam se svog djetinjstva. Često smo bili u potrebama, a nije bilo mogućnosti dizati kredite u bankama kao danas. Tada, zamoliš prijatelja ili poznanika, a dogovor za vraćanje duga uvijek bi bio otprilike do Božića. Jer Božić je taj magični događaj po kojemu se mjeri vrijeme osjećajući da će nam Bog biti u pomoći ako sami usmjerimo sve svoje snage kako bismo bili Bogu bliski’, prisjeća se vinkovački župnik.

Poruka Božića kada skrenemo pogled u jaslice vrlo je intimna, obiteljska i nutarnja što dobiva na punini značenja posebice ove godine, a velika uloga je na nositelju obitelji, bilo ocu ili majci, oko okupljanja članova u duhovnom smislu, poručuje pater Ilija. Dodaje da je ovogodišnji Božić drugačiji samo u masovnom smislu riječi. On je osoban i obiteljski blagdan i stoga mu ove godine neće ništa nedostajati, zaključuje župnik Sudar uz božićnu iskrenu čestitku svim sugrađanima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno