21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Pet godina Tranzitnog prihvatnog centra za strance u Tovarniku

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ministarstvo unutarnjih poslova RH, u lipnju 2016. završilo je s izgradnjom i opremanjem Tranzitnog prihvatnog centra za strance u Tovarniku za što je utrošeno 27,2 milijuna kuna od čega je 21,7 milijuna isplaćeno iz sredstava Schengenskog instrumenta dok je PDV od 5,5 milijuna kuna plaćen iz državnog proračuna.

Foto: MUP

U Centar u Tovarniku, na samoj granici, smještaju se državljani trećih zemalja zatečeni u nezakonitom prelasku državne granice, odnosno nezakonitom boravku. Svrha je ograničenje slobode kretanja u postupcima povratka iz Republike Hrvatske odnosno postupcima provedbe prisilnih udaljenja i readmisije koja se provodi sukladno readmisijskim sporazumima.

Kompleks Tranzitnog prihvatnog centra prostire se na 15 584 četvornih metara, a otvoren je i stavljen funkciju 1. travnja 2017. godine. S obzirom na osjetljivost teme, malo je poznato, kako se odvija život u tom ograđenom prostoru uz granicu na istoku Hrvatske, no činjenica je da je hrvatska država ljudima koji se tu zadržavaju određeno vrijeme osigurala i više nego kvalitetne uvjete boravka.

Ministarstvo unutarnjih poslova iz razumljivih razloga ne dijeli ni brojčane pokazatelje smještenih stranaca, dinamici protoka – koliko ih je do sada bilo ukupno, mjesečno ili godišnje, ali o radu, uvjetima i svrsi Centra, spremno govore.“Kompleks čine glavna građevina, prizemlje i kat, sastoji se od smještajnog i upravnog dijela, pomoćne prizemne građevine u kojoj su spremišta i prostorije za agregat, nadstrešnica za službena vozila, košarkaško i rukometno igralište, dječje igralište, parkiralište i unutarnje prometnice. Dio za prihvat i smještaj državljana trećih zemalja površine je 1 175 kvadrata, kapaciteta 62 osobe što uključuje prostorije za spavanje, 14 četverokrevetnih soba i dvije obiteljske trokrevetne, prostorije za igru djece. knjižnica te prostora za prihvat i dnevne aktivnosti”, kažu u Službi za odnose s javnošću Ureda ministra Davora Božinovića.

Foto: MUP
Foto: MUP

Upravni dio Centra, dodaju, površine je 732 četvorna metra, a sastoji se od ureda za administraciju, pomoćnih prostorija u prizemlju, prostorija za policijske službenike na katu te još tri četverokrevetne sobe. Smještaj u Centru može trajati samo dok su u tijeku aktivnosti radi osiguranja povratka državljanina treće zemlje.

“O smještaju u Centar, sukladno Zakonu o strancima, donosi se rješenje o ograničenju slobode kretanja koje se odmah dostavlja Upravnom sudu u Osijeku koji u roku od pet dana provodi ocjenu zakonitosti smještaja te donosi odluku kojom se rješenje o smještaju ukida ili potvrđuje. U Centru se vodi briga o zdravstvenoj i psihosocijalnoj skrbi za strance, obavljaju se poslovi osiguranja Centra i smještenih osoba te poduzimaju mjere i radnje u svrhu poboljšavanja uvjeta boravka. Osim toga, Centar pruža stručnu pomoć policijskim upravama i postajama kod složenijih slučajeva i prisilnih udaljenja”, navode iz Ureda prvog čovjeka MUP-a, dodajući kako surađuju s drugim jedinicama Ministarstva, tijelima javne vlasti, međunarodnim organizacijama i organizacijama civilnog društva kao i inozemnim policijama.

Dodajmo na kraju kako se prije tri godine, Nogometni klub Osijek među prvima odazvao pozivu na donaciju rekvizita za sport i zabavu, odaslanom organizacijama i udrugama šire lokalne zajednice, a koje korisnici centra mogu koristiti u slobodno vrijeme.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno