25 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Peti element (The Fifth Element, 1997.)

Više od autora

- vl promo-

Prije točno dvadeset godina u kina nam je stigao film francuskog redatelja Luca Bessona ‘Peti element’. Sam Besson je potpisao scenarij, te bio jedan od producenata. Probio se u svijet Hollywooda filmom ‘Leon’, koji mu je bio odskočna daska za daljnje napredovanje.

Radnja filma se odvija 300 godina u budućnosti, kada svijetu zaprijeti Zlo u obliku golema planeta. Tada Stara rasa izvanzemaljaca pokušava pomoći zemlji na jedini mogući način – pomoću pet elemenata. Međutim, njihov brod biva uništen i samo je peti element spašen, žena, LeeLoo, koju glumi Milla Jovovich. Bruce Willis je utjelovio lika Korbena Dallasa, taksista i nekadašnjeg specijalca koji odlazi s LeeLoo pronaći ostala četiri elementa uz pomoć starog svećenika Vita Corneliusa (Ian Holm). U ostalim ulogama su još fantastični Chris Tucker u ulozi šašavog radijskog voditelja Rubyja Rhoda, te ništa lošiji Gary Oldman kao glavni negativac Mr. Zorg.

Film je jedan od boljih prikaza svijeta u budućnosti. Na primjer, stan Bruca Willisa je nevjerojatno malen, hladnjak se spušta u pod i otkriva tuš kabinu, krevet se uvlači u ormar da bi ostavio više mjesta za kretanje. Time je Besson prikazao surovu realnost života u ne baš dalekoj budućnosti gdje je svaki centimetar prostora dragocjen.

Na zamolbu samog redatelja, mnogi su dizajneri kreirali kostime te prikazali da se moda u budućnosti doista promijenila, za razliku od drugih filmova futurističke teme gdje su kostimi kopija današnje mode. Bruce Willis je ponovio svoje herojske sposobnosti i u ovom filmu. Film obiluje humorom i već navedenim akcijskim scenama. Film je odličan za opuštanje i smijeh i topla je preporuka svima koji ga dosad nisu pogledali, zajamčen im je dobar provod.

TRAILER: THE FIFTH ELEMENT [1997]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno