27 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Phurpa – Tibetanska tradicionalni glazba stiže u Močvaru na sredinom lipnja

Više od autora

- vl promo-

Alexey Tegin i kultna grupa Phurpa dolazi u klub Močvara u ponedjeljak 11. lipnja. Početak koncerta je zakazan za 21:00 sat u cijena ulaznice iznosi 50 kn.

Putovanje Phurpe počelo je sredinom 90-ih godina u Moskvi kada je grupa umjetnika i glazbenika, predvođena Alexey Teginom, provodeći vrijeme u legendarnom Fabrique of Cardinal Art skvotu, započela studiju tradicionalne ritualne glazbe, udaljavajući se od suvremene elektroakustične i industrijske glazbe s namjerom prodiranja u drevne muzičke kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta.

Projekt koji je isplivao kao rezultat nazvan je Phurpa (jedno od 5 vrhovnih božanstava Father Tantre -pha rgyud- u Bön tradiciji) i svi su članovi nastavili svoja istraživanja u Bön i Budističkim liturgijama sve do danas.

Prije nego je Budizam došao do Tibeta, lokalni narodi prakticirali su šamanske obrede izvedene iz raznih kultova predaka. Tibetanski ceremonijski ansambl sačuvao je svoju autentičnost i zadržao velik broj primordijalnih elemenata, koji proizlaze iz drevne srednoazijske i Tibeto-Burmanske glazbe, netaknute sve do današnjih dana.

Ceremonijski ansambl obično sadrži nga bubnjeve, nekoliko rolmo cimbala, par gyaling oboa te teleskopske dunchen rogove i dunkar školjke. Jedan od jedinstvenih obilježja Tibetanskog monaškog zbora je specifična vrsta pjevanja (mantranja), zvana ‘rgyud-skad’, ili ‘Tantrički glas’, koja je bazirana na principu transmogrifikacije pjevača tijekom tzv. ‘Meditacije mantrom’.

Prema Phurpi, to je skup magičnih praksi iz povijesne regije Bactria u središnjoj Aziji. Bön je samo ime, a izvorno značenje praksi je isto. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno