FOTO: PIK Vinkovci

Iz PIK-a Vinkovci izvijestili su da su završili sa sanacijom požarom uništene farme Andrijaševci 2, koja se nalazi između Andrijaševaca i Cerne. Ukupna vrijednost ove najveće investicije PIK-a Vinkovci iznosi 33,5 milijuna kuna, od čega je u obnovu objekata i opreme farme uloženo 30 milijuna kuna, dok će se u obnovu stada uložiti i dodatnih 3,5 milijuna kuna. Sanacija farme je započela u jesen prošle godine i završila je sredinom srpnja ove godine kada su na farmu počele pristizati i prve rasplodne nazimice iz proizvodnog sustava Belje. Rasplodne životinje su porijeklom iz hibridnog PIC (Pig Improvement Company) uzgojnog programa, odnosno radi se o dvostrukim križankama engleskog jorkšira i engleskog landrasa vrhunskog genotipa i besprijekornog zdravstvenog statusa.

Rekonstrukcijom farme kapacitet od 1.300 komada rasplodnih životinja ostao je isti, a godišnje će se na farmi proizvesti oko 35.000 komada merkantilne prasadi za tov.

Glavni izvođač građevinskih radova je kompanija Projektgradnja, a na farmu je ugrađena oprema svjetskih lidera u stočarstvu i proizvodnji svinja. Opremu, boksove i liniju hranjenja ugradila je njemačka kompanija Big Dutchman, dok je ventilacijski sustav instaliran od strane danske kompanije SKOV. Upravljanje na farmi je automatizirano, što se posebno odnosi na ventilaciju i hranidbu. Novitet je ugrađeni sustav fiksnih visokotlačnih strojeva na toplu vodu (75°C) u svakom od proizvodnih objekata kompanije Kärcher kao i fiksni visokotlačni cjevovod unutar svih objekata. Ovo je prvi takav sustav instaliran na svinjogojskoj farmi u Hrvatskoj, a svrha mu je maksimizacija održavanja higijene i zootehničkih postupaka u svinjogojskoj proizvodnji na puno efikasniji način.

“Katastrofalni požar u cijelosti je poharao farmu Andrijaševci 2 te su izgorjela tri proizvodna objekta, čekalište, prasilište i uzgajalište i sva njihova prateća oprema. Nažalost, tada je nastradalo i oko 9.500 komada svinja, rasplodnih nazimica, krmača i prasadi. Ovaj nesretni događaj je za našu kompaniju bio veliki gubitak i izazov. Upravo stoga sam iznimno ponosan da smo u otprilike godinu dana uspjeli dovršiti ovaj zahtjevan projekt obnove farme, što predstavlja značajan događaj za našu ukupnu poslovnu realizaciju”, istaknuo je Vladimir Džaja, predsjednik Uprave PIK-a.

Vlado Čondić-Galiničić, savjetnik za Poljoprivredu Fortenova grupe, u čijem je sastavu i PIK Vinkovci naglasio je da je, osim iznimne važnosti za poslovanje PIK-a, farma Andrijaševci 2 iznimno važna i za ukupno zaokruženje procesa stočne proizvodnje u sklopu Poslovne grupe Poljoprivreda Fortenova grupe. Dodao je i da je obnova farme Andrijaševci 2 najveća investicija PIK-a u 2019. godini, koja će omogućiti realizaciju zadanih ciljeva i poslovnih planova, povećanje efikasnosti stočne proizvodnje te uvođenje najboljih svjetskih standarda i praksi poslovanja u poljoprivredi.