Kontaktirajte nas

Aktualno

Plače iznad prosjeka branše, a dosežu 7.000,00 kuna

Objavljeno

-

Drvna industrija Spačva u većinskom vlasništvu Questusa već duže plijeni dobrim pokazateljima, a po novom i nastavkom pozitivnih kretanja u prvom kvartalu, čime se otvara pitanje formule za brzi oporavak i nagli uzlet efikasnosti, pa i unatoč rastu troškova poslovanja zbog poskupljenja sirovine za oko 9 milijuna kuna, slične razine porasta troškova rada kao i 3 milijuna rasta ulaznih troškova električne energije.

Pozitivan je primjer i za neostvarene najave glede nadolazeće krize, koja je još unazad pola godine slovila kao ključni razlog za zabrinutost mnogih u ovoj radno-intenzivnoj branši. Naime, u Spačvi u 2019. iskustvo prvog tromjesečja ukazuje da ni u naznakama nema krize, pa primjerice program proizvodnje peleta koji čini otprilike četvrtinu prihoda, karakterističan i s aspekta sezonalnosti, u ovoj godini visoko kotira te su ugovorili prodaju za cjelokupnu ovogodišnju proizvodnju.

Ovo je tek jedna iz niza pojedinosti u sklopu objašnjenja povodom uzlaznih pokazatelja Spačve koju iznosi predsjednik uprave Josip Faletar. Objašnjavajući temelje za pozitivne kompanijske trendove, kako rasta ukupnog prihoda iz vlastite proizvodnje koji je lani iznosio 230 mil. kn, tako i dobiti u 2018. od 17,5 milijuna kuna, Faletar ističe splet pet čimbenika, odnosno restrukturiranje, novu organizaciju, finalizaciju, ulaganja i širenje tržišta. “Sve finaliziramo, a poslujemo na više od 30 tržišta. Uz dominantna ino-tržišta Italije, Njemačke, Francuske, Belgije i Srbije, iskoračili smo i u Rumunjsku, ali i na neka razvijena tržišta na kojima rijetko hrvatske tvrtke nastupaju, poput novijeg tržišta Japana”, kaže Faletar dodajući da je bolje krenula, s 2 i pol puta većom prodajom nego lani, i Velika Britanija. Tvrtka je izašla iz predstečajne nagodbe uz podršku vjerovnika koji su otpisali dio tražbina.

Ključni element financijskog restrukturiranja bilo je povećanje temeljnog kapitala uplatom 50 mil. kn od strane Quaestus Private Equity Kapital II te pretvaranje u temeljni kapital 20 mil. kn vrijednog potraživanja Hrvatske poštanske banke. Najveći vjerovnik Hrvatske šume preuzele su u vlasništvo nekretnine i pokretnine u vrijednosti otprilike 10 mil. eura, uz obvezu isporuke sirovine potrebne za zaposlenost kapaciteta i izlazak iz poteškoća. Svojim brzim razvojem Spačva ih je nadrasla te je nakon zadnje odluke antimonopolske agencije dobila satisfakciju u vidu preporuke o potrebnim korekcijama u raspodjeli sirovina, s naglaskom na ingerencijama Ministarstva poljoprivrede i HŠ.

U skladu s politikom rasta po stopi od 10%, u međuvremenu se okrenula i uvozu sirovine iz BiH, pa lišena utega u 2019. planira 249 mil. kn prihoda i ubiranje prvih plodova iz programa istraživanja i razvoja. Financiranje razvoja trenutačno je prioritet pa su vlastita ulaganja tako premašila 100 mil. kn, a ove godine iznose 56 mil. kn od čega je najznačajnija linija za suhu preradu piljenica. No, u dijelu segmenata kao što je broj zaposlenika, Spačva je danas već najveća u branši: prije nagodbe zapošljavala je 570 radnika, danas 895, što je snažni rast od oko 60%. Radnička plaća iznosi i do 7.000,00  kn – u prosjeku radnici prime na ruke oko 5.200,00 kn, dakle iznad prosjeka branše i županije.

U ovoj godini predviđaju daljnji rast plaća od 9 %, a u cijelosti će iskoristiti mogućnost isplate neoporezivih 7.500,00 kn svim radnicima tijekom godine. Po ovoj osnovi u budžetu je planiran trošak između 5 i pol i 6 mil. kn, dok će izdatak po osnovi troškova rada biti veći za oko 9 mil. kn. Tvrtka danas ima uređeni socijalni dijalog s tri sindikata te uvedene jasne kriterije vrednovanja rada i motivacije. Jedan dio radnika čiji se broj kreće između 70 i 80 ljudi, zaposlen je uz potporu.

U sklopu poticaja za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koriste tri mjere: uz poticaje za stručno osposobljavanje i zapošljavanje uz potporu, koriste i poticaje za osposobljavanje na novom radnom mjestu, što je prepoznata mjera od velike važnosti kompanijama za provođenje tehnološkog unaprjeđenja, inače jednog od prioriteta i Spačve na liniji podizanja konkurentnosti.

“Još mi se nije dogodio slučaj da trebamo zaposliti 5 do 10 novih radnika, a da ih ne mogu pronaći u našoj županiji”, kaže Faletar, koji je s vinkovačkom kompanijom povezan već dvadeset godina te je započevši tamošnji radni angažman kao pripravnik napredovao do šefa uprave, funkcije koju obnaša zadnjih dvije i pol godine.

Aktualno

Porečani ponovno bolji od Spačve

Objavljeno

-

Napisao/la

    72 pregleda
FOTO: Arhiva

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su Narančasti u drugom međusobnom susretu ubilježili i drugi poraz.

Prvo poluvrijeme bilo je neizvjesno, igralo se gol za gol, tek na momente su se jedni i drugi znali odvojiti na dva pogotka razlike. Najveću razliku u prvom dijelu imali su gosti kada su u posljednjoj minuti imali čak četiri zgoditka prednosti. Na odmor se otišlo s rezultatom 15:18 u korist Porečana.

Drugo poluvrijeme se nastavilo u istom ritmu, gol za gol. Domaći su uspjeli uhvatiti priključak i izjednačiti na 20:20 u 35. minuti ogleda.

No, to je bilo sve od Spačve koja je cijelo vrijeme hvatala zaostatak koji na kraju nije uspjela dohvatiti. Istrijani se u 57. minuti ponovno odvajaju na +2 što je presudilo utakmicu u njihovu stranu.

Najraspoloženiji kod Vinkovčana bio je Marin Božičević s 9/9, a odmah iza njega je Vignjević s 8 postignutih golova. Goste su predvodili Krajcar, Rađaković i Bošnjak sa 7 zgoditaka.

Spačva se nakon 12 odigranih utakmica nalazi na 7. mjestu s 8 osvojenih bodova.

Ostale su još dvije utakmice do kraja jesenske dionice u kojem Narančasti dočekuju PPD Zagreb, a zatim idu u goste Rudaru.

Nastavi čitati

Aktualno

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Objavljeno

-

Napisao/la

    102 pregleda

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a broj 13 iz 1954. godine na trećoj nam stranici otkriva bogate aktivnosti planirane za tu godinu. Osnovani 1952. godine, u startu su okupili 32 člana, a samo dvije godine kasnije, u trenutku nastajanja teksta kojeg potpisuju „Dva prijatelja”, čak njih 240.

Planinari su, navodi se u članku, bili važan dio ondašnjih društveno-političkih događanja, pa su tako „svečano ispraćeni od mnoštva građana pri nošenju Titove štafete”, a o aktivnostima koje su planirali te godine svjedoči plan brojnih izleta po bivšoj državi – od Plitvičkih jezera, preko Doboja i povijesnog Bihaća, Jankovca, Đakovštine i požeškog kraja. Najveći je bio na Zagrebačku goru i Samoborsko gorje, uz posjet dvorcu Mokrice, kažu.

Na godišnjoj skupštini, povodom koje je sadržaj i našao mjesto u tadašnjim Vinkovačkim novostima, najavili su brojne izlete među kojima nama najzanimljivije kampiranje, koje je prije gotovo sedam punih desetljeća, bilo vrlo popularno među građanima, ljubiteljima prirode.

„Najinteresantnije i najpohvalnije u planu za ovu godinu jeste nabava šatora i organizacija logorovanja – kampiranja na Plitvičkim jezerima i na moru, od svibnja do rujna te bi svakih 14 dana moglo u istima provesti odmor oko 50 drugova i drugarica, uz daleko manje financijske izdatke u odnosu na cijene za ugostiteljske usluge,” navedeno je. S ciljem smanjenja troškova svojih članova, društvo je osnovalo zajedničku putnu blagajnu. Bio je to zajednički budžet za sufinanciranje skupljih izleta, pojašnjavaju „Dva prijatelja”, autori teksta iz 1954. godine.

Prvi svibnja, primjerice, slavio se na Đerdapu do kojega su stizali brodom. „ Smatramo da je ova zamisao planinara pohvalna, jer je namjera organizirati za sve naše građane, a u suradnji sa sindikalnim organizacijama. Zatražen je poseban brod od Vukovara do Đerdapa i natrag, dok bi na brodu bila glazba, pored bifea i kuhinje. Brod bi noću bio rasvijetljen lampionima i sijalicama raznih boja, a priredio bi se i vatromet na Dunavu, a eventualno bi se prikazivali filmovi,” stoji u tekstu. Još su predviđeni izleti na Majevicu, uz posjet Tuzli i Kreki, a zatim Erdut. Putovalo se na Trebević kod Sarajeva s izletom u glavni grad BiH potom Jajce, Travnik i eventualno Banja Luku. Ljeto je bilo rezervirano za izlet na Papuk i Zvečevo, a rujan u Šumetlicu kod Nove Gradiške. Najzad, početkom listopada išlo se u Ilok i Šarengrad.

Tako su Vinkovčani djelovali u okviru Planinarskog društva još davne 1952. godine, na žalost svih dušobrižnika koji danas osporavaju postojanje jedne hvalevrijedne udruge ljubitelja prirode u ravničarskom kraju. S obzirom na ondašnje stanje gospodarstva i brojne sponzore, čini se kako je bilo sjajno organizirano te nudilo članstvu i sugrađanima zanimljiva putovanja i avanture u prirodi.

Nastavi čitati

Aktualno

Oprosti za Božić, dječja predstava koja otkriva veliku tajnu Sjevernog pola

Objavljeno

-

Napisao/la

    183 pregleda
FOTO: Gradsko kazalište Joze Ivakića

Nakon Večeri bosanskog smjehotresa, Gradsko kazalište Joze Ivakića sutra će ugostiti dječju predstavu „Oprosti za Božić”, autorski projekt Katarine Šestić i Josipe Oršolić.

Predstava će sutra biti izvedena dva puta, u 11 i 12 sati, a svi oni koji nisu uspjeli doći do ulaznica, ovu razigranu i poučnu predstavu moći će pogledati ponovno 18. prosinca.

Radnja predstave vrti se oko svađe dviju sestara, mlađe Laure i starije Nore. Naime, mišljenja u vezi otkrivanja Božića nikako im se ne poklapaju. Laura je roditeljima pripremila božićno iznenađenje, a Nora joj odbija pomoći i sudjelovati u pripremi. „To je sve što ćemo vam zasad otkriti, sve koje zanima nastavak neka dođu u vinkovačko kazalište i pogledaju predstavu”, rekla je glumica Katarina Šestić dodavši kako će mališani izvući bitnu pouku iz predstave, odnosno otkrit će im se velika tajna Sjevernog pola koja će ih sigurno iznenaditi.

Predstava traje 35 minuta, namijenjena je djeci od tri godine i starijima, a oni koji čekaju zadnji tren za kupnju ulaznice, sutra na blagajni kazališta morat će izdvojiti 25 kuna.

„Ovo je prva predstava naše kazališne družine „Iglu”, a na daske koje život znače popet će se nove glumačke nade. Dođite nas podržati i razveselite svoju djecu jednom pravom božićnom predstavom”, pozvala je sve Katarina.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Događanjaprije 4 sata

Drugu adventsku svijeću upalio Jakov Šebalj

Svečano, lijepo i pobožno upaljena je večeras druga adventska svijeća. Betlehemska svijeća, pomirilica, svijeća mira. Upalio ju je maleni Jakov...

Aktualnoprije 5 sati

Porečani ponovno bolji od Spačve

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su...

Aktualnoprije 7 sati

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a...

Vijestiprije 8 sati

Početak posebnog prijateljstva: Bajkeri darivali djecu udruge udomitelja

Stereotipima unatoč, cure dečki u kožnim jaknama i na motorima uopće nisu zločesti. Dapače, većinom se iza tog izgleda kriju...

koronavirusprije 10 sati

Počelo prikupljanje potpisa za referendum o covid potvrdama

Sljedeća dva tjedna, do 18. prosinca, na više od 1200 štandova diljem Hrvatske prikupljaju se potpisi za dvije referendumske inicijative...

Temaprije 11 sati

Epoksi smolu pretvara u mala umjetnička djela

Svojim malim kreacijama dokazuje kako kreativnost uistinu može biti bez granica, potrebna je samo trunka volje i truda. Ilijana Vučković...

Vijestiprije 13 sati

Na području Vukovarsko-srijemske 105 novooboljelih, preminulo 5 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 105 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19,...

Vijestiprije 15 sati

HZZO će test na koronu ubuduće plaćati 62 kune

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test na covid-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su iz...

Najčitanije