18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Plenković: Ako ovako nastavimo, moći ćemo promišljati o popuštanju mjera

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković rekao je kako imamo ohrabrujući silazni trend kada govorimo o epidemiološkoj situaciji, a ukoliko se on nastavi moći će se promišljati o eventualnom postupnom popuštanju mjera.

“Dobro je da nam je tjedni prosjek potvrđenih slučajeva zaraze pao na razinu od sredine listopada. Trenutno imamo treći najveći dvotjedni pad među članicama EU. U padu je broj preminulih, broj osoba na respiratoru i broj hospitaliziranih prepolovljen je odnosu na vrhunac dosegnut prije mjesec dana te je sada pao na razinu prije dva mjeseca, u prvoj polovici studenog. Imamo dvostruko manje hospitaliziranih. To su dobri pokazatelji što znači da su mjere i odgovorno ponašnje doveli do preokreta trendova, a to trebamo nastaviti. Podsjećam, ovo smo uspjeli bez policijskog sata. Jedan od prvih signala je početak školskog polugodišta. Dio školaraca se vratio, a nadamo se da će uskoro i ostatak”, istaknuo je Plenković i dodao kako je sada odgovornost svih nas jako važna.

Izvijestio je i da je dosad cijepljeno 46 tisuća ljudi. Danas su stigle nove doze Pfizerovog cjepiva, a čeka se odluka EMA-e o odobrenju Oxfordovog/ AstraZenecinog cjepiva čime će se broj doza naglo povećati.

“To bi nam omogućilo da tijekom proljeća procijepimo najugroženije i najizloženije te ih zaštitimo uoči turističke sezone”, rekao je Plenković. Naglasio je da će se ovog tjedna u saboru provesti rasprava o prijedlogu Zakona o obnovi, a danas Vlada donosi niz konkretnih odluka koje za cilj imaju olakšati život sugrađana na potresom pogođenim područjima. Osobito je izdvojio zaključak koji se odnosi na otpis potraživanja za energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstva. “Tu mislimo i na režijske troškove, struju i plin”, pojasnio je Plenković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno