Premijer Andrej Plenković uputio je apel sindikatima u obrazovanju, nastavnicima i učiteljima da se u zajedničkom razgovoru s Vladom pronađe rješenje za pitanje plaća, u kontekstu štrajka u tom sektoru i Vladine ponude vezane uz povećanje osnovice i definiranja koeficijenata složenosti poslova.

Premijer je pozvao predstavnike sindikata, ali i učitelje i nastavnike da prepoznaju ponudu koju je Vlada stavila na stol. Ta je ponuda da će doći do povećanja plaća u idućoj godini od 6,12 posto. Spremni su intenzivno raditi na reviziji i pravednijem načinu definiranja koeficijenata o složenosti poslova na temelju uredbe koja postoji, a koja nije dovela do pravedne raspodjele unutar državne i javne uprave.

“Ukoliko se taj problem ne riješi do 30.6. pronaći ćemo sredstva u proračunu da se zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama podignu plaće za dodatnih 2 posto. Ostajemo otvoreni za socijalni dijalog i apeliramo na sindikate da radom i razumijevnajem međusobnih pozicija omogućimo našoj djeci ono najbitnije – kvalitetno obrazovanje. Svatko od nas bi trebao tome dati svoj doprinos. Mislim da možemo pronaći rješenje koja su bolja nego što je situacija sada.”, poručio je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade.