26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Plenković iz Vinkovaca: Ne želimo biti oni kojima će šapu na ramenu držati Rusija

Više od autora

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Predsjedniče, pogledajate semafor!”…

Tako je večeras u košarkaškoj dvorani Lenije, “u pobjedničkom ozračju utvrde HDZ-a – Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji” istaknuo i dočekao premijera i predsjednika stranke Andreja Plenkovića vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, šef gradskog i županijskog HDZ-a, a u povodu proslave 34. rođendana stožerne stranke hrvatskog naroda, kako je istaknuto.

Vinkovci su tako iz Lenija zasvjetlili s 3:0 rezultatom aludirajući na treću uzastopnu pobjedu na parlamentarnim izborima koju za srijedu 17. travnja 2024. najavljuju HDZ-ovci 5. izborne jedinice.

Nositelj liste Marin Piletić nazvao ju je HDZ-ovom srijedom poručivši kako je nevažno koji je dan, ali je važno podsjetiti na četiri godine SDP-ove vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem tijekom koje su “plaće rasle 3%, mirovine 3%, osnovica nakon pregovora sa sindikatima 0%, nadalje 550 dana prosvjeda 100% invalida Domovinskog rata pred Ministarstvom branitelja tijekom kojeg je preminula Nevenka Topalušić”, podsjetio je i aktualni ministar branitelja, potpredsjednik stranke i Vlade RH Tomo Medved koji je večeras u gradu na Bosutu s kolegama utemeljiteljima također proslavio svoj rođendan. Zasvirali su mu i tamburaši uz Štefovu “Sve poštivam, svoje uživam”.

Osnovan 16. prosinca 1989. u nekadašnjem kinu Crvena zvijezda, vinkovački danas  vukovarsko-srijemski HDZ, nakon osječkog, poručeno je, bio je “kamen temeljac stvaranja hrvatske slobode, osnovan od hrvatskih branitelja među kojima i Blage Zadre u Vukovaru, i od tada do danas, najjače političke opcije hrvatskog naroda”.

HDZ-ovci su iz istog grada mjesta, 34 godine kasnije već ulaskom u dvoranu svoga predsjednika također dočekali pjesmom poručivši, Urbi et orbi, kako nije slučajno da je Andrej Plenković večeras iz Vinkovaca vrlo znakovito i simbolično, u ring sa Zoranom Milanovićem ušao uz taktove Eye of the Tiger američkog rock benda Survivor, sportski rečeno kao borac prije važnog meča. “Karte su na stolu”, kazao je.

“Zar su stvarno mislili da će nas Milanović i njegova proturazvojna partija impresionirati? Vlada RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i u trećem će mandatu podizati plaće, BDP i zaposlenost, subvencionirati energente i razvijati zemlju. Hrvatska će ostati ondje gdje i pripada, gdje ju je htio i dr. Franjo Tuđman – u samoj jezgri Europe i demokratskog Zapada! Nema povratka na staro – na pustoš zvanu SDP!”, orilo se s motivacijske pozornice koju je prvi HDZ-ovac, “oduševljen entuzijazmom”, komentirao je,  otvoreno danas nazvao predizbornim skupom na kojem se osjeća pobjeda.

“Spremni smo svi na izbore i još jednu pobjedu. Svi problematiziraju petu izbornu jedinicu, a ja im kažem ‘ljudi, pa stanite malo’. Peta izborna jedinica bit će uvjerljivi pobjednik na parlamentarnim izborima i očekujem ponovno najmanje osam mandata. Mi idemo na izbore na Svjetski dan cirkusa, moramo biti svjesni što je odabrao i kakav je onaj koji je to odabrao. Ali, idemo na ove izbore s još jednom novosti, sam sebi raspišeš termin izbora, pa kažeš da ćeš ostati na funkciji, a onda ideš s SDP-om na izbore”, rekao je premijer Andrej Plenković.


“Potpuni raskorak s onim što je normalna politička praksa. Ali, to je samo potvrda da cijelo ovo vrijeme imamo nekoga koji ne igra svoju ustavnu ulogu i nastoji destabilizirati institucije. Sad kad su maske pale, do kraja se razotkrio i vratio se u SDP koji je toliko slab i očajan da čak i njega poraženog, lošeg gubitnika iz 2016. vraća sebi na izbornu listu. To pokazuje nepostojanje integriteta čelnika SDP-a,” nastavio je uz poruku kako je aktualna oporba i ovim potezom dodatno mobilizirala članove i simpatizere HDZ-a da izađu na izbore.

“Dok je HDZ uspješno svladao sve izazove potresa, poplava, olujnog nevremena, energetske krize prouzrokovane agresijom na Ukrajinu, nije li Milanovićev potez naputak stranih sila koje žele utjecati na demokraciju u Hrvatskoj jer kandidirao se čovjek koji ne priznaje agresiju na Ukrajinu, na strani je agresora koji napada slobodnu zemlju i ubija svoje političke protivnike”, pita se aktualni hrvatski premijer nakon današnje “kandidature bez presedana”, kako je nazvao Milanovićevu najavu izlaska na parlamentarne izbore zbog, “navodno Turudićevog imenovanja”, kazao je.

“Kako kaže jedna stara naslovnica Alana Forda: U strahu su velike oči’ Milanović tek sad vidi da gubi utjecaj na instituciju koja treba i mora biti neovisna kao što i jest sukladno zakonu u našem mandatu”, poručio je.

“17. travnja Svjetski je dan cirkusa, idemo na izbore svjesni što je odabrao onaj koji je sam sebi raspisao izbore, a u Rusiji kreće trodnevlje ruskih izbora kada će birati samo Putina. Pozivam na ujedinjenje u jedinstvenoj političkoj utakmici. Ne želimo biti oni kojima će šapu na ramenu držati Rusija”, poručio je s vinkovačke govornice 5. izborne jedinice Andrej Plenković istaknuvši kako Hrvatska pripada Zapadnom svijetu.

“17. travnja bit će 3:0 za hrvatsku pobjedu, pogledajte semafor!”, zaključuje Andrej Plenković.

“Vi i mi smo krila HDZ-a i Hrvatske. Četvrta i peta, deveta i deseta izborna jedinica ne smiju ostvariti loš rezultat. Vrlo je bitno da i mi i vi odradimo ovaj posao kako se to od nas i očekuje. Siguran sam da ćemo napraviti odličan rezultat. U tih mjesec dana dana možemo učiniti jako puno za interes HDZ-a i Hrvatske u cjelini”, rekao je potpredsjednik HDZ-a, ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić.

“Ovo što se prije dva, tri sata pojavilo u medijima je klasično kršenje Ustava i zakona. I to od predsjednika države. Sjećam se Milanovića kao premijera dok sam bio načelnik Općine Antunovac. Nemilice smo kumili i molili da nas se ne stavi u zajedničku statističku jedinicu sa Zagrebom jer ćemo izgubiti miljarde europskog novca, a upravo je to napravio. Moramo se konsolidirati da ponovno pobijedimo”, zaključio je.

Milanović je, čini se, HDZ-ovcima došao kao kec na 10.

“Kao prije 34 godine naši utemeljitelji, susreo se Andrej Plenković sa smušenjacima svoga vremena, nekakvim Penavama, Grbinima, Benčićima i ovim s Pantovčaka. Očito ga nešto muči. Da je Andrej Plenković to napravio dogodio bi se državni udar. Ovako je to normalno. Poruka iz Vinkovaca – neće proći! Mi ili oni? Poručujem mi – HDZ, hrvatski narod, Andrej Plenković kao najuspješniji hrvatski premijer će pobjediti”, kazao je Josip Šarić, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a VSŽ.

Kolega mu iz saborskih klupa i čelnik vukovarskog HDZ-a nije propustio poručiti svom rivalu i bivšem stranačkom Ivanu Penavi.

“Dovode Milanovića na vlast – spašavaj se na brodu tko može. Zato ćemo 17. travnja pomest kvazi desnicu kojoj je zadatak dovesti ljevicu na vlast, onu kojoj smeta hrvatski jezik, državni praznik 18. studenoga, Vukovar kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta s pesnicom u zraku na Markovu trgu”, poručio je Nikola Mažar.

Povezani članci

Posljednje objavljeno