15 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Plenković: Na letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr
Premijer Andrej Plenković rekao je večeras nakon cjelodnevnih sastanaka s nadležnim službama, da je na bespilotnoj letjelici koja je pala u Zagrebu bio eksploziv, neka vrsta bombe, dodavši da je točno ono što je rekao ministar obrane Banožić.

“Točno je, na letjelici je bila bomba. Bilo je eksploziva”, potvrdio je.

No, kaže, nedostaje još cijeli niz važnih informacija među kojima i tko je, zašto i kako poslao bombu, a otkrit će se točno i koju i odakle.

“Možemo konstatirati da temeljem daljnjeg tijeka istrage želimo utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj. Je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri? To su pitanja na koja nemamo odgovor, a tražimo ih zajedno s partnerima i saveznicima, s drugim zemljama preko čijeg teritorija je ova letjelica prošla”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Najavio je sutra posjet francuskom nosaču aviona Charles de Gaulle u Dubrovniku te potvrdio njihovu spremnost pomoći u istrazi, a na istu temu, čeka se i odgovor SAD-a. Francuski zrakoplov za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio je Hrvatsku 12. ožujka i učinit će to opet sutra, potvrdio je.

“Budući da traje cijeli procest, traje istraga, stručnjaci su danas bili vrlo jasni, prepustit ću njima da vas za nekoliko dana upoznaju s detaljima. Svakako, prilikom pada letjelice došlo je do eksplozije”, ponovio je predsjednik Vlade.

Najavio je da će u srijedu posjetiti NATO-ovo sjedište u Španjolskoj te pokušati prikupiti dodatna saznanja o tome kako je letjelica završila u Hrvatskoj.

Dodao je da će i Ministarstvo obrane dati svoj plan kako ojačati obranu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno