21 C
Vinkovci
Utorak, 30. svibnja 2023.

Pobjednik Berlinalea Gori more od sutra u domaćim kinima!

Više od autora

- vl promo-


f_gori-more_sutra-u-kinima_ST

Dobitnik prestižnog Zlatnog Medvjeda (Berlin IFF), filmskog majstora Gianfranca Rosija, o običnom odrastanju neobičnog dječaka u kolijevki europske migracijske krize – na predivnom talijanskom otoku Lampedusa, od 22. rujna započinje redovnu hrvatsku kino distribuciju.

U pokušaju da preko sicilijanskog prolaza dođu do Europe, u posljednjih 20 godina, 400 tisuća imigranata stiglo je na Lampedusu, mali talijanski otok, 70 milja udaljen od afričke obale. U isto toliko godina na moru je poginulo više od 15 tisuća ljudi.

Film prati priču 12-godišnjeg dječaka Samuela kojemu se život ne razlikuje previše od drugih vršnjaka odraslih na otocima. Samuel se voli penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Ali njegov otok nije kao drugi. Već godinama odredište je muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu u premalim, oronulim čamcima. Njegov je otok Lampedusa, komadić zemlje koji je postao metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi.

f_gori-more_sutra-u-kinima_posterTalijanski redatelj Gianfranco Rosi (dobitnik Zlatnog Lava u Veneciji za svoj film Sacro GRA) na izuzetno zanimljiv način isprepliće sudbine stanovnika otoka Lampedusa i izbjeglica s Bliskog Istoka i iz sjeverne Afrike. Brodovi talijanske obalne straže i liječnici redovito spašavaju nesretnike čiji se premali i prestari čamci uspiju domoći obala glavnog raskrižja izbjegličkih puteva ka Europi dok paralelno promatramo svakodnevni život Samuela i njegove osebujne obitelji te ostalih stanovnika malog južnotalijanskog otoka.

Na ovaj način shvaćamo koliko su male razlike između ljudi koji žive svoje relativno udobne i sigurne živote u uređenim europskim državama i izbjeglica koje riskiraju sve kako bi došle do normalne egzistencije koju mi uzimamo zdravo za gotovo.

Majstoru dokumentarnog filma Gianfrancu Rosiju za rukom je pošlo ono što mnogim dokumenatristima nikada nije –  s posljednja dva dokumentarna naslova osvojiti venecijanskog Zlatnog Lava (Sacro GRA, 2013.) te početkom ove godine i berlinskog Zlatnog medvjeda (Gori more, 2016.). Film je trenutno u tijesnoj konkurenciji za ‘europskog Oscara’, a za tu prestižnu nagradu publike (People’s Choice Award) nominirala ga je Europska filmska akademija (EFA-a).

Rosijev ‘Gori more’ je postao prvi dokumentarac u povijesti Berlinalea koji je osvojio glavnu nagradu festivala!

Prema riječima filmske dive Meryl Streep, članice žirija ‘Gori more’ je ‘hitan, maštovit i neophodan’ film koji nam predstavlja sve mogućnosti dokumentarca, a kritičari diljem svijeta slažu se da Rosijeva genijalnost leži u odluci da se s filmom nije žurio u produkciju dok je tema migracijske krize bila najaktualnija već je umjesto toga stvorio ‘filmsko remek-djelo’ (Peter Bradshaw, The Guardian) i ‘film koji svima otvara oči!’ (Geoff Andrew, Sight and Sound).

Film ‘Gori more’ u Hrvatskoj je premijerno prikazan na Festivalu mediteranskog filma Split, a kino-premijeru imat će 22. rujna u kinu Europa u Zagrebu.

Paralelno sa Zagrebom prikazivat će ga i Art-kino Croatia (Rijeka), kino Valli (Pula), Zlatna vrata (Split), kino Sloboda (Dubrovnik) i Pučko otvoreno učilište Čakovec te još desetak kina u cijeloj Hrvatskoj.

KINO NAJAVA: GORI MORE

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno