21 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea je rumunjski film Touch Me Not

Više od autora

- vl promo-


Zlatnog medvjeda za najbolji film 68. Berlinalea u subotu je dobio film rumunjski film Touch Me Not redateljice Adine Pintilie koji je dobio i nagradu za najbolji debitantski film Berlinalea.

‘Mi ovo nismo očekivali, ali nam je nagrada jako bitna’, rekla je Pintilie.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija, njemački redatelj Tom Tykwer je uoči proglašenja pobjednika izjavio kako žiri ove godine nije proglasio najboljim film ‘prema aktualnim sineastičkim kriterijima nego prema tome gdje film ide’.

Veliku nagradu žirija dobio je poljski film ‘Šalica’ redateljice Malgorzate Szumowske.

Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je američki redatelj Wes Anderson za animirani film Otok pasa a nagradu Alfred Bauer, za film koji otvara nove perspektive, dodijeljena je Macelo Martinessiju za film Nasljednice.

Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu dobio je Anthony Bajon za glavnu ulogu u francuskom filmu Molitva a za najbolju žensku ulogu Ana Brun za paragvajsko-urugvajsku produkciju Nasljednice.

Nagradu žirija za najbolji scenarij dobili su Manuel Alcala i Alonso Ruizpalacios za meksički film Muzej.

Srebrnog medvjeda za izvanredni umjetnički doprinos dobila je Elena Okopnaja za kostimografiju i produkcijski dizajn rusko-poljsko-srbijanske produkcije Dovlatov.

Odluka glavnog žirija iznenađujuća je i potpuno se razlikuje od odabira filmskih kritičara koji su pratili ovogodišnji Berlinale i čiji favoriti su bili filmovi ‘Dovlatov’ i njemačka produkcija Tranzit, dok je film pobjednik tokom Berlinalea vrlo negativno ocijenjen između ostalog i zbog čestih i, prema ocjeni kritike, nepotrebnih eksplicitnih seksualnih scena.

Touch me not prati iskustva jedne žene koja prolazi kroz razne seksualne terapije.

Šezdeset i osmi Berlinale završava danas danom rezerviranom za široku publiku.

Na ovogodišnjem Berlinaleu prikazano je oko 400 filmova u nekoliko glavnih programa. [BHRT]

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno