4 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Počast žrtvama Marinaca i Cerića

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Tužne obljetnice ovih se dana obilježavaju u mnogim mjestima Vukovarsko-srijemske županije koja stradanja kao ona 1991. godine ne pamte u svojoj povijesti. Među njima su i Marinci i Cerić, pitoma slavonska sela u kojima se mirno živjelo, radilo, razmišljalo o školovanju i budućnosti djece…

Sve to prekinuto je početkom listopada 1991. godine kada su oba ova mjesta pala u ruke daleko nadmoćnijem agresoru, snagama velikosrpskim predznakom obilježene Jugoslavenske narodne armije potpomognute drugim oružanim formacijama iz Srbije i naoružanim pobunjenim pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Tih događanja i svojih poginulih i nestalih sumještana, hrvatskih branitelja i civila, danas su se prisjetili Marinčani i Cerićanci.

U oba mjesta župnik Krešimir Jukić služio je mise zadušnice, a kod spomen obilježja položeni su vijenci i upaljene svijeće.

“Možda smo mogli obraniti Marince da smo imali malo više oružja, ali branitelji iz Marinaca povukli su se u Nuštar, pa smo, na našu sreću, obranili Nuštar. I ne samo Nuštar, obranili smo Hrvatsku tada”, poručio je danas hrvatski branitelj iz Marinaca, predsjednik MO Marinci Ivo Kelić, kazavši kako je pad Marinaca značio i pad Vukovara.

“Velikosrpska fašistička banda u Cerić je ušla iz tri pravca, iz pravca Male Bosne, iz pravca Henrikovaca i iz pravca Mirkovaca odnosno Jankovačke Dubrave. Sjećanja su svježa iako je prošla 31 godina. Ovo se nikada ne smije i neće zaboraviti i nadam se da ćemo dok smo mi živi, a onda neki drugi poslije nas, zadržati ovu tradiciju i pokloniti se žrtvi koju smo dali za Hrvatsku i da ćemo se uvijek sjećati tog velikog hrvatskog srca koje je s pješačkim naoružanjem izašlo pred tenkove”, istaknuo je hrvatski branitelj iz Cerića, natporučnik Stjepan Rožmarić.

U Ceriću danas je otkriven je i mural s portretima mještana hrvatskih branitelja koji su svoj život položili za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

“Čini se da je morala proći 31 godina da se ovako nešto napravi. Predložio sam to hrvatskim braniteljima iz Cerića koji su se složili i posjetili sve obitelji kako bi zatražili suglasnost i fotografiju. Nije se složila samo jedna obitelj, što mi uvažavamo, a nakon toga uslijedila je izrada murala čiji je autor Goran Lukić iz Vinkovaca. Mislim da je ovo jedna lijepa gesta Općine i još jedan naš doprinos i zahvala onima koji su za Hrvatsku dali svoj život kao i način da to sjećanje prenosimo na buduće generacije”, istaknuo je danas Hrvoje Drinovac, načelnik općine Nuštar.

U Ceriću danas su položeni vijenci i upaljene svijeće i kod kuće HOS-a na ulazu u selo iz Male Bosne u spomen na pripadnike HOS-a poginule u obrani Cerića na dan okupacije toga mjesta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno