18 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Počela je službena kampanja za EU izbore 9. lipnja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Objavom zbirne liste pravovaljanih lista na svojoj mrežnoj stranici Državno izborno povjerenstvo danas je označilo početak službene izborne promidžbe za europske izbore 9. lipnja.

Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natjecat će se 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne, koliko ih je DIP i zaprimio, a na kojima su imena 300 kandidata.

Manje je to i lista i kandidata u odnosu na izbore iz 2019. godine kada su se za naklonost birača natjecale 33 liste i 396 kandidata.

Uz liste političkih stranaka i koalicija, HDZ-a, Mosta, Možemo, DP-a, SDP-a i drugih, za mjesto u Europskom parlamentu natjecat će se i dvije nezavisne, aktualnog europarlamentarca Ladislava Ilčića i influenserice Nine Skočak, za koje je trebalo skupiti po 5000 potpisa.

HDZ-ovu listu nosi Andrej Plenković, Mostovu Božo Petrov, DP-ovu Ivan Penava, SDP-ovu koalicijsku Biljana Borzan itd.

Službena izborna kampanja traje 44 dana, do petka, 7. lipnja u ponoć kada nastupa dvodnevna izborna šutnja.


Za razliku od nedavnih parlamentarnih izbora, gdje zakon za kršenje šutnje nije propisao kaznu, na europskim izborima to se kršenje novčano kažnjava. Fizička osoba, a to su i građani, koja prekrši šutnju mogla bi ostati bez 398 eura, izborni kandidat od 1327 do 3981 eura, a pravna osoba, npr. politička stranka od 13.272 do 66.361 eura.

Izvor: Hina

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno