U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima sinoć su svečano otvoreni 14. dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U nazočnosti župana vukovarsko-srijemskog Bože Galića, predstavnika ogranaka MH s područja županije te vinkovačkih matičara, dane je otvorio program pod nazivom Život i djelo Josipa Kozarca (u povodu 160. obljetnice rođenja).

O poznatom vinkovačkom književniku govorile su profesorice Višnja Sorčik iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića i Ivana Petričević iz Srednje strukovne škole Vinkovci, koje su pripremile i program koji su izveli učenici SSŠ: Dominik Kožul, Laura Benačić i Iva Plavšić i gimnazijalci: Miron Veselčić, Zvonimir Zadro i Anton Adžić. U glazbenom dijelu nastupile su učenice Glazbene škole Josipa Runjanina. Komorni trio: Marija Jurić, sopran, Sara Rimac, sopran i Ana Jović, klavir. Učenice su pripremile profesorice Sanja Čurko, pjevanje, Željka Berić, klavir.

“Štovane gospođe i gospodo, dragi matičari, sve vas pozdravljam na početku 14. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ogranci Matice hrvatske Vukovar, Ilok i Vinkovci, nastoje promicati kulturni, društveni, znanstveni život u našoj županiji ustrajno se boreći da opstanemo na ovim prostorima. Posebno to intenziviramo u drugoj polovici listopada organizirajući Dane Matice hrvatske s književnim večerima, predstavljanjima knjiga, predavanjima, likovnim i glazbenim događanjima, događanjima iz područja filmske umjetnosti i fotografije i drugim sadržajima”, istaknuo je predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj

I ove godine, kazao je Švagelj, program je bogat je i zanimljiv, a posebna pozornost posvećena je jubilejima u ovoj godini koji se odnose se na znamenite Vinkovčane. Tako je i svečanost otvorenja protekla u znaku velike obljetnice Josipa Kozarca.

“Pozivam sve na događanja u okviru Dana Matice hrvatske, koji traju do 9. studenoga, i isto tako sve koji se žele učlaniti u Maticu hrvatsku da nam se pridruže i pomognu da vrijednosti koje promoviramo prenesemo na buduće generacije”, istaknuo je Dražen Švagelj. 

Dani MH u VSŽ 2018 ff