Jutros je završen prvi krug aviotretiranja komaraca u Vukovarsko-srijemskoj županiji nakon dugog odgađanja zbog nepovoljnih vremenskih prilika, koji se odvio na sljedećim područjima : Marinci, Cerić, Nuštar, Mirkovci, Vinkovačko Novo Selo, Vinkovci I i Vinkovci II.

Drugi krug je zakazan u večernjim satima od 19,00 do 21,00 sat na područjima Komletinaca, Otoka, Privlake, Lipovca, Apševaca, Podgrađa, D.N.Sela, Nijemaca, Banovaca, Vk.Banovaca, Đeletovaca, Rokovaca i Andrijaševaca.

“Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja. Ipak molimo građane koji imaju problema sa zdravljem i malu djecu da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore. Za vrijeme aviotretiranja pčelari trebaju zatvoriti košnice.”, javljaju iz Veterinarske stanice Vinkovci.

Prednost zaprašivanja iz zraka je pokrivenost većeg područja za razliku zaprašivanja sa zemlje, a samim time je veća i učinkovitost.

“Primjena aviotretiranja posebno je učinkovita i vidljiva kroz krajnje rezultate
naročito zbog same brzine i modernizacije. Ali uvijek postoji određena količina komaraca koja sakrije svoje ličinke tijekom tretiranja da mogu prezimiti do idućeg proljeća, tako da se komarci ne mogu u potpunosti ukloniti, no mišljenja smo da će ovo tretiranje biti uspješno, ukoliko ne bude u pregovorima smo sa Županijom jer bi svakako bilo učinkovitije više puta zaprašiti pošto se ličinke razvijaju na visokim temperaturama. O svemu ćete biti pravovremeno obaviješteni”, ovom prilikom je istaknula Ana Kudric voditeljica DDD službe.

Treći krug zaprašivanja je zakazan sutra u jutarnjim satima također  od 5,00 – 8,00 sati, također s dva aviona na području Korođa, Antina, Antinske Mlake, Tordinaca, Cerne, Šiškovaca, Ivankova, Prkovaca, Retkovaca, Starih i Novih Mikanovaca te Vođinaca.

Županjsko područje i Općina Jarmina tretirat će se nakon što se završi tretiranje planirano za dane u obavijesti, a po naknadno utvrđenom rasporedu.

Koliko će aviotretiranje biti uspješno, vidjet će se kroz koji dan.