27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Počelo jesensko cijepljenje protiv covida

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Počelo je cijepljenje protiv Covida 19 ažuriranim cjepivom, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je istaknuo da se dolaskom jeseni očekuje pojačan intenzitet cirkulacije virusa, što za osobe starije dobi i kronične bolesnike predstavlja zdravstveni rizik.

Potvrdili su kako se od kraja kolovoza zamjećuje postupan porast broja oboljelih.

Preporučuju ga starijima od 65 godina, korisnicima i zaposlenicima domova za starije i nemoćne, kroničnim bolesnicima, trudnicama i zdravstvenim djelatnicima.

Cijepit će se varijantnim mRNA cjepivom temeljenim na podvarijanti “kraken” za kojeg se očekuje da će dominirati ovogodišnje jeseni i zime.

Preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom tog cjepiva, neovisno o tome je li se osoba ranije cijepila ili je preboljela covid te neovisno o tome kojom je vrstom cjepiva ranije cijepljena.

Riječ je o ažuriranoj inačici cjepiva tvrtke BioNTech-Pfizer, a odobreno je za odrasle i djecu stariju od šest mjeseci.

U HZJZ-u mole zainteresirane da se obrate svojim zavodima radi informacija o organizaciji cijepljenja.

Najavljuju kako će, ako to žele, od studenog pa nadalje, cijepljenje biti dostupno svim ostalim kategorijama stanovništva.

U tom će se slučaju također primjenjivati jedna doza cjepiva, neovisno o prethodnom cijepljenju i preboljenju i o vrsti ranije primijenjenog cjepiva.

Na službenim stranicama o koronavirusu u ponedjeljak je objavljeno da je u posljednjih sedam dana u Hrvatskoj zabilježeno 237 novih slučajeva zaraze te su evidentirana 373 aktivna slučaja.

U posljednjih sedam dana umrlo je 14 osoba s covidom, a u samoizolaciji je trenutno 65 osoba.

Navodi se i da je proteklog tjedna u Hrvatskoj utrošeno svega 19 doza cjepiva, a od toga su četiri osobe cijepljene prvom dozom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno