U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj, Hrvatske matice iseljenika Podružnica Vukovar i Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, od 1. do 8. rujna, u Vinkovcima, Vukovaru i Otoku bit će održan 5. Vinkovački orguljaški festival – Organum Cibalae.

Vinkovački orguljaški festival pokrenut je na poticaj Ivana Matarića, glazbenika, skladatelja i glazbenog pedagoga, predsjednika HKZ u Švicarskoj, u suradnji s HMI Podružnica Vukovar i OMH u Vinkovcima, sa željom predočavanja čarobnog bogatstva i raskoši zvuka orgulja. U prigodi 5. jubilarnog izdanja organizatori ističu zahvalnost svim izvođačima kao i domaćinima, u Vinkovcima župnicima Tadiji Pranjiću i Stjepanu Podboju, u Otoku župniku i dekanu Antunu Kneževiću, a u Vukovaru gvardijanu i župniku fra Ivici Jagodiću.

“Pozivamo sve koji vole orguljašku glazbu da nam se pridruže i uživaju u zvucima orgulja” poruka je organizatora uz najavu bogatog programa.

Program 5. VOF-a počeo je danas u Vinkovcima. Nakon velike mise u crkvi Sv. Euzebija i Poliona, koncert su održali Josipa Hausknecht, sopran, Dubravka Vukovarac, orgulje i David Hausknecht, orgulje.

Festival je svečano otvoren u ovim trenutcima u Vukovaru u crkvi Sv. Filipa i Jakova. Nakon mise uz sudjelovanje crkvenih zborova “Sv. Cecilija” Vukovar, orguljašica i voditeljica č.s. Mirela Štraub i “Sv. Cecilija” Vinkovci, orguljašica i voditeljica Dubravka Vukovarac, u 19,15 sati koncert će održati Milan Hibšer, orgulje.

U ponedjeljak, 2. rujna, u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Otoku, s početkom u 20 sati koncert će održati Ivan Rakonca, orgulje i Ognjenka Havel, sopran.

U četvrtak, 5. rujna, u crkvi Sv. Nikole biskupa u Vinkovcia u 19 sati nastupit će Vokalni ansambl “Stretta” Vinkovci, Martin Raguž, orgulje, Ivona Akalović, harmonika i Dragan Trajer, orgulje.

U petak, 6. rujna,u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, u 19,15 sati počet će koncert Edmunda Borića Andlera, orgulje.

U subotu, 7. rujna, u crkvi Sv. Nikole biskupa u Vinkovcima u 19 sati predstavit će se Zagrebački katedralni mješoviti zbor, Matija Škvorc, dirigent, Milan Hibšer, orgulje.

U nedjelju, 8. rujna, u crkvi Sv. Nikole biskupa u Vinkovcima u 10,30 sati počinje program zatvaranje 5. VOF-a. Na svečanoj misi sudjelovat će Zagrebački katedralni mješoviti zbor i crkveni zborovi “Sv. Cecilija” Vukovar i “Sv. Cecilija” Vinkovci, Matija Škvorc, dirigent, Dubravka Vukovarac, orgulje.