U četvrtak, 28. siječnja 2021. godine u 10:00 sati, sukladno epidemiološkoj situaciji putem on-line platforme ZOOM, održana je početna konferencija projekta „Aktivni u starosti“ UP.04.2.1.09.0077. Na konferenciji su se predstavili elementi i ciljevi projekta, glavne aktivnosti i uloga partnerskih organizacija.

Početnu konferenciju započela je voditeljica projekta, Sanela Čuljak, a nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Vinkovaca, gospodin Ivan Bosančić, poželjevši da ovaj projekt bude primjer za sve buduće projekte jer ovdje imamo prilike dati nove mogućnosti osobama treće životne dobi. Osobama koje su u ovome trenutku, nakon svog radnog vijeka, pronašle neke nove aktivnosti unutar svoje mirovine, kada imaju malo više vremena za posvetiti se sebi. Gradonačelnik je također ponudio svoju svesrdnu pomoć u realizaciji svega onoga što je kroz projekt planirano.

Nazočnima se obratio i predsjednik Gradske udruge umirovljenika grada Vinkovaca, gospodin Ivan Colarić. Predsjednik Colarić javio se i u jutarnji program Radio Vinkovaca kako bi najavio početnu konferenciju projekta „Aktivni u starosti“ te kako bi predstavio projekt i pozvao sve umirovljenike članove Gradske udruge umirovljenika grada Vinkovaca, ali i ostale zainteresirane da se pridruže projektnim aktivnostima kada epidemiološka situacija to bude dopuštala. Također, zahvalio se Agenciji VIA i Gradu Vinkovcima na dosadašnjoj pomoći pri prijavi i provedbi projekta, ali se i osvrnuo na situaciju u Udruzi prije izbijanja pandemije. „Ima dosta umirovljenika koji su zainteresirani, jer mi u udruzi provodimo svakodnevno druženje, gdje se obično okuplja velik broj umirovljenika i igraju šah, kartaju, čitaju dnevni tisak, dolaze popiti kavu ili čaj. Mislim da smo tu i mi i umirovljenici na neki način zadovoljni.“ – navodi Colarić.

Nadalje, voditeljica projekta upoznala je sudionike s osnovnim informacijama o projektu. Nositelj projekta je Gradska udruga umirovljenika grada Vinkovaca, a partneri Vinkovački plivački klub, Mladež Vinkovaca XO i Grad Vinkovci. Trajanje projekta je 24 mjeseca, a ukupna vrijednost 1.025.236,60 kn. Projekt je 100% sufinanciran, 85% Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s iznosom od 871.451,11 kn, te 15% Republika Hrvatska iz Državnog proračuna s iznosom od 153.785,49 kn.

Od listopada 2020. godine su kroz projekt zaposlene tri osobe zadužene za upravljanje i provedbu projekta.Koordinatorica projektnih aktivnosti, Valerija Gega, navodi kako će se doprinijeti jačanju kapaciteta organizacije civilnog društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini, namijenjenih povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika kroz razne aktivnosti. Uključit će se 250 umirovljenika koji će sudjelovati na 656 različitih radionica poput programa dnevnih aktivnosti, programa za poticanje tjelesne i psihičke aktivnosti, programa za poticanje cjeloživotnog učenja i stjecanje novih znanja i vještina, programa kulturno-umjetničkih aktivnosti, informatičke radionice „Digitalna pismenost“ i edukacije o aktivnosti socijalizacije i kućne obuke pasa.

Projektni tim se nada da će epidemiološka situacija što prije dopustiti održavanje svih navedenih aktivnosti, te pozivaju sve zainteresirane umirovljenike da se pridruže u provođenju projekta „Aktivni u starosti“.

Svoje upite možete slati na e-mail adresu aktivniustarosti@gmail.com  ili se javiti na telefonski broj 032/308-820. Također, možete se javiti i projektnim partnerima VPK, Mladeži Vinkovaca XO i Gradu Vinkovci.

Za više informacija o projektu možete posjetiti web stranicu www.aktivniustarosti.com.