22 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Vinkovačka povijest oživljena kroz raskošan nakit

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Već nam je svima dobro poznato koliko veliko značenje za naše područje ima Orion – glavni simbol grada Vinkovaca kojemu su posvećene brojne priče, građevine i događanja. Kao i u ostatku Europe, njegov utjecaj i veličina prepoznati su i u Zagrebu gdje se već godinu dana radi nakit posvećen upravo ovom najstarijem indoeuropskom kalendaru.

Glavni “krivci” za to su supružnici Nataša i Carlos Bellante, vlasnici brenda nakita Artefacto. Natašina struka su romanski jezici, dok je Carlos, rodom Argentinac, samostalni umjetnik u području umjetničkog nakita. Tijekom dvadesetogodišnjeg zajedničkog života vještinu izrade nakita nadopunjuju interesom prema hrvatskoj baštini, a putem nakita žele osvijestiti ili barem podsjetiti na kulturno i povijesno bogatstvo ovog prostora. Stoga njihov nakit uz formu posjeduje i sadržajnu poruku. Tako je nastao i nakit s Orionom.

„Ideja za izradu nakita s motivom Vučedolskog Oriona rodila se čim smo otkrili njegov nevjerojatan značaj – pa to je najstariji poznati indoeuropski kalendar iz doba kada na području Egipta i Mezopotamije nastaju prve civilizacije, što znači da se područje Istočne Hrvatske može smatrati kolijevkom europske civilizacije! A Vinkovci su najstariji u kontinuitetu naseljen grad u Europi! Pomislili smo da se toj činjenici ne pridaje dovoljno pažnje u javnom prostoru i da je treba osvijestiti pa smo se potrudili prenijeti Orion u komade suvremenog nakita”, govore nam vlasnici Artefacta. Dodaju kako su prvo prije godinu dana osmislili i izradili naušnice, zatim narukvicu te potkraj prošle godine i broš s motivom Oriona.

Kao materijal za izradu odabrali su mjed jer je sličan bronci po kojoj je Vučedolska kultura značajna, budući da se na tom području lijevala prva bronca u Europi i razvila prva serijska proizvodnja metalnih predmeta. Osim od mjedi, nakit s Orionom izrađuju ručno i u srebru.

Njihovi pratitelji i kupci izražavaju oduševljenje jer činjenica o Orionu za mnoge postaje lijepo otkriće koje podiže samosvijest ukazujući na važnost nas i našeg prostora od davnina. Uz Orion, i drugi njihovi komadi nakita inspirirani su nekom od posebnosti hrvatske kulturno-povijesne ili prirodne baštine. Od početka ih vodi ideja o mapiranju Hrvatske putem nakita, na Instagramu poznato kao #croatiabyjewelerscut, pa su do sada uz istraživanje etnografije, povijesti, arheologije, književnosti i likovne umjetnosti izradili kolekcije koje su vezane uz Zagreb, Dubrovnik, Rijeku, Ogulin, Ozalj, Pag, Vrliku, Ston, Vinkovce…

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno