Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u tjednu od 19. do 24.8. uživati će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program/Uvodni dan 17.8.

Vinkovci uskoro postaju filmski centar Slavonije. Ljubitelji filmova u Vinkovcima će pogledati tijekom Filmskog tjedna 17-24.8. ukupno 12 dokumentarnih filmova. Regionalna selekcija ovogodišnjeg izdanja predstavit će ukupno 6 novih glazbenih dokumentarnih filmova, iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. U programu Tajna povijest rocka bit će prikazano ukupno 6 filmova, iz Hrvatske, Slovenije, SAD, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana. U popratnom programu OFF DORF publika će imati priliku vidjeti promociju knjige, nastup DJ iz Austrije, nastup one-man pantomimičara i izložbu fotografija.

Zagrijavanje i uvod u ovogodišnji Filmski tjedan u Vinkovcima održat će se u subotu 17.8. u Lapidariju GMV. Na programu je projekcija sjajnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar Moj svijet je naopačke (Petra Pan Film Production, 2016) – zanimljive kombinacije živih izvedbi vodećih alternativnih glazbenika svijeta (Hugo Race, Chris Eckman, John Parish, Tomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda…) koji sviraju Ježekove pjesme i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala, koji su nastajali od 1960-ih do 1980-ih.

Poslije projekcije nastupit će Franto Frantic, u Lapidariju gledamo njegov show “Something completely frantic!/Napokon nešto normalno!” – impresivan nastup u kojem oduševljava u 28 uloga: svira, pleše, plače, nasmijava nas i tjera na razmišljanje. Jednu od najvrućih domaćih one-man atrakcija, izvođača u naponu kreativne snage, premijerno predstavljamo, u intro večeri 17.8.

U okviru OFF DORF programa, u Vinkovcima će kroz cijeli tjedan biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a otvorenje njegove izložbe fotografija “Iza rešetaka” je u Galeriji Slavka Kopača 19.8. od 19:00 sati.  Igor Čoko rođen je 1975. godine u Kninu. Živi i radi u Beogradu. Po obrazovanju je diplomirani etnolog-antropolog. Iz perspektive vizualnog antropologa, kroz dokumentarnu i uličnu fotografiju istražuje senzibilitet ljudi, uličnog života i života stigmatiziranih grupa.

Novost na ovogodišnjim 7.Antičkim filmskim večerima je nagrada nazvana po pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu prof.dr. Stojanu Dimitrijeviću, inače velikom filmofilu. Prvi dobitnik nagrade za doprinos filmu i arheologiji “Stojan Dimitrijević” je hrvatski autor dokumentarnih filmova Goran Dević, iz Siska.

Nagradu je izradio Miro Župa, kipar i strip autor iz Splita a uručit će ju Bojana Dimitrijević, kćerka prof. Dimitrijevića.

Na otvaranju će biti prikazan nagrađivani dokumentarni film Gorana Devića “Buffet Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017).

Nakon toga, na programu je iznimno važan dokumentarni film, koji je snimio – nažalost – prerano preminuli kanadski glazbenik i filmaš Zev Asher. On je tijekom 1994.-95. u par navrata posjetio Hrvatsku, kao glazbenik, putujući diljem zemlje dokumentirao je i intervjuirao domaće umjetnike, dizajnere, glazbene producente, redatelje… s kojima se susreo. Ovi intervjui postali su temelj za njegov prvi dokumentarni film “Rat Art: hrvatski neovisni umjetnici” (Box Trot Films, 1997) – neobično  važan dokument neovisne scene, u kontekstu društva u ratu. Digitaliziranu VHS kopiju filma prikazujemo ljubaznošću Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba.

Već tradicionalno, u okviru EDIT programa organizirana je dvodnevna filmska radionica Osnove filma 19-20.8., koju vodi Darko Bušnja, redatelj i montažer iz Vinkovaca. Sudjelovanje je besplatno, a namijenjena je početnicima, broj polaznika je ograničen na 10. Održava se svaki dan od 18:00 sati u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Drugi dan počinje uvijek zanimljivim predstavljanjem novosti iz Gradskog muzeja Vinkovci – odlična  prigoda za upoznavanje iz prve ruke sa supervažnim otkrićima i projektima koje ekipa iz Muzeja provodi.

U programu će biti prikazan – premijerno u Vinkovcima – novi rad autora Darka Puharića po scenariju prof. Aleksandra Durmana “Prapovijesna noć Venere i Marsa” (Design Studio D, 2018.). Ne propustite ovaj dokumentarno-igrani film koji prikazuje najstariji točno određen datum iz prapovijesti Vučedolske kulture, isčitan sa keramičke posude pronađene na lokalitetu Vučedol. Posuda prikazuje točan datum ulaska planeta Venere i Marsa u zviježđe Plejade 2886 g. pr.Krista, te je zbog tog događaja na nebu, žrtvovano sedam žena i jedan muškarac (Mars, Venera i šest Plejada). Cijeli obred žrtvovanja kao i događaji na nebu zorno su prikazani u filmu kroz animacije i igrane scene. Film je prikazan i nagrađen na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Premijerno, kao voditelj i autor glazbeno-filmskog kviza, u Vinkovcima će ponovo s nama biti kvizaš Mario Kovač – poznati redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist, strastveni pub kvizaš. Prijavite se na vrijeme za njegov kviz, u ekipi 2 do 4 člana, nema kotizacija.

13.Festival dokumentarnog rock filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci, Austrijski kulturni forum i NEXE grupa. Zahvaljujemo na potpori Iločkim vinogradima i Klasik TV.

Program 7. Antičkih filmskih večeri organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Vinkovci. Partner je Gradski muzej Vinkovci.