2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

Počinje MUP-ova akcija “Poštujte naše znakove”

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, na početku školske godine MUP će provoditi akciju zaštite djece u prometu “Poštujte naše znakove” zahvaljujući kojoj se od 1995. godine broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama znatno smanjio.

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih, polaznika prvih razreda. Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 66-ero djece, a ozlijeđeno ih je 10.172, ističu u MUP-u.

Broj poginule djece manji je za 40 posto, što u brojkama znači da je ove godine poginulo troje djece, u odnosu na njih petero u istom razdoblju prošle godine. Teško ozlijeđene djece je više za 3,4 posto, a lakše ozlijeđene je manje za 24,8 posto. Što se ukupnog stradavanja tiče, ponovno je najviše djece nastradalo kao putnici u vozilima.Početkom nove školske godine 2020./2021. u kojoj je u prve razrede osnovnih škola upisano oko 40.000 djece, što znači toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu, policija je zajedno s predstavnicima lokalnih vlasti te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica pregledala prometnice i prometne signalizacije u blizini škola te je zahtijevano otklanjanje uočenih nedostataka.

“Ove godine, policijski službenici će predavanja u školama i razgovore s djecom prvih razreda, u svrhu upoznavanja s osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, realizirati isključivo u izravnim dogovorima s ravnateljima, u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom. Tijekom mjeseca rujna, policijski službenici će svakog dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano djelovati na prilaznim ulicama, te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji. Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske upućuju apel svim vozačima da u blizini škola voze s pojačanim oprezom, te minimalnom brzinom kako bi se izbjegle tragedije, jer djeca bez životnog i prometnog iskustva ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.”, poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno