13 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Počinje nacionalna kampanja “Svako dijete treba obitelj”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF, u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece, za 9. rujna najavilo je početak nacionalne kampanje „Svako dijete treba obitelj“. Cilj kampanje, ističe se, je povećanje broja toplih, brižnih udomiteljskih obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi jer odrastanje u ustanovama, koliko god se odgajatelji trudili, ne može zamijeniti iskustvo individualizirane tople obiteljske skrbi.

Prema posljednjim podacima Ministarstva u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno je smješteno 2 259 djece i mladeži. Istovremeno, u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je 814 djece, od kojih 169 živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 je mlađe od tri godine života. Nacionalna kampanja „Svako dijete treba obitelj“ poseban će naglasak staviti na osiguravanje obiteljske skrbi upravo za najmlađu djecu jer su brojna istraživanja posljednjih desetljeća dokazala osobitu štetnost odrastanja u ustanovama za najmlađu djecu.

Uz zahvalu svim dosadašnjim i sadašnjim udomiteljima, na angažman u udomiteljstvu pozvane su sve brižne obitelji koje žele i mogu pružiti toplo, obiteljsko okruženje djevojčicama i dječacima, koji to pravo ne mogu ostvariti u biološkoj obitelji, da im otvore svoja srca i vrata.

Uz kampanju za promicanje udomiteljstva pokrenuta je besplatna telefonska linija 0800 8282 na kojoj potencijalni udomitelji mogli dobiti sve potrebne informacije.
Početak nacionalne kampanje „Svako dijete treba obitelj“ najavit će UNICEF-ova humanitarna 
utrka Mliječna staza  u nedjelju, 9. rujna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno