Danas počinje nova nastavna godina. U klupe se vraća ili prvi put u njih sjeda oko 465.000 učenika. Čekaju ih brojne promjene. Počinje provedba obrazovne reforme u 1311 škola. Njome je obuhvaćeno 150.000 učenika, 40.000 učitelja i profesora, 300 mentora i savjetnika, a izdano je 289 novih udžbenika. 

Zbog povećanog broja djece u prometu – vozači se pozivaju na oprez. U školske klupe sjest će 145.892 srednjoškolca i 318.647 osnovnoškolaca, od toga malo više od 38.000 učenika prvih razreda.  Prvi put kurikularna reforma ulazi u sve škole, a u mnogima su udžbenici i tableti već na klupama.

Za sve učenike osnovnih škola udžbenike će financirati Ministarstvo, a što se tiče srednjih škola, kao i do sada, osigurana su sredstva za udžbenike za učenike slabijeg socioekonomskog statusa, odnosno one čiji roditelji primaju zajamčenu minimalnu naknadu.

Početak nove školske godine svim učenicima, roditeljima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u školstvu čestitao je župan vukovarsko – srijemski Božo Galić.

„Nakon ljetnih praznika danas su škole otvorile svoja vrata i dočekuju učenike koji će u njoj boraviti tijekom nove školske godine 2019./2020. godine. Čestitam svim učenicima, a posebno prvašićima, koji ove godine prvi puta sjedaju u školske klupe. Želim svima  mnogo uspjeha u učenju i što bolje ocjene, da svoje školsko vrijeme provode što bolje i uspješnije u stjecanju novih znanja, vještina i spoznaja kako bismo i na taj način doprinijeli razvoju naše županije.

Svim nastavnicima i profesorima, mentorima i savjetnicima želim da budu što uspješniji u odgoju i obrazovanju učenika, a naročito u školi za život, uz izraze podrške i ohrabrenja da ustrajete u vašoj plemenitoj misiji, a cijenjenim roditeljima, želim mnogo strpljenja, razumijevanja, ljubavi  i dobre volje u odgoju djece sa željom da se ispune sve vaše nade i očekivanja. Nek’ je sretno i uspješno svima u novoj školskoj godini!”, stoji u čestitki župana vukovarsko – srijemskog Bože Galića.