Na natječaju Hrvatskog Crvenog križa, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci osiguralo je sredstva za sufinanciranje već osme etape programa privikavanja na vodu “Sigurnost na vodi”, povodom kojega je danas održana i tiskovna konferencija. 

Program su podržali i detaljnije predstavili zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić te predstavnici provedbenih partnera: Dječjeg vrtića Vinkovci, Katoličkih dječjih vrtića “Eden”, Vinkovačkog plivačkog kluba, “Periske”  i Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci. “Želim zahvaliti svima na velikom odazivu i svesrdnoj podršci u provedbi ovog više nego hvalevrijednog projekta zahvaljujući kojemu ćemo naučiti više od 200 djece jednoj vještini koja spašava život i zdravlje”, uvodno je rekao Branko Tomić, ravnatelj Crvenog križa Vinkovci.

Ciljna skupina programa su polaznici završne godine vrtića, odnosno djeca u dobi od 5 do 7 godina. Ciljevi su upoznati djecu s vodom kao medijem, osloboditi ih straha od vode, naučiti ih osnovama tehnika plivanja i ronjenja i tehnikama disanja kod plivanja. U programu će sudjelovati 200 djece iz Dječjeg vrtića Vinkovci: “Pčelica”, “Budućnost”, “Vladimir Nazor”, “Stribor”, “Naša radost” i “Lenije” i Katoličkih dječjih vrtića “Eden” i “Srce Marijino”. “Projekt “Sigurnost na vodi” jako je važan jer su u njega uključeni naši najmlađi sugrađani koji će doživjeti svoj prvi kontakt s vodom. Nadam se da će biti u mogućnosti savladati vještinu plivanja i osigurati sebe od svih opasnosti koje voda nosi. Grad svakako podržava ovakve akcije i drago mi je da se u njih uključuje što više djece, a nadam se da će tako biti i u budućnosti”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić.

Program će u reprezentativnom objektu Vinkovaca – bazenima Dvoranskog plivališta “Lenije” provesti iskusni treneri, članovi Vinkovačkog plivačkog kluba, koji su osmislili djeci prilagođen i zanimljiv desetsatni program. “Vinkovački plivački klub u ovom programu sudjeluje s 5 školovanih trenera, svi redom bivši plivači s velikim iskustvom. Dat će sve od sebe da se ova djeca oslobode od straha, priviknu na vodu, ali i uživaju u radosti bazen”, dodao je tajnik VPK Zvonimir Pinter.

Posebno je istaknuto i kako će siguran prijevoz djece od vrtića do bazena i nazad biti izvršen autobusima “Poleta” koji imaju licencu za prijevoz djece vrtićkog uzrasta, a uz svaku grupu djece iz vrtića bit će i njihove odgajateljice.