16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Pokladno jahanje u Nijemcima: duga tradicija i običaji

Više od autora

- vl promo-

Pokladno jahanje manifestacija je tradicijskog karaktera koja oko sebe okuplja zaljubljenike u konje, običaje i narodne nošnje, a kao takva temelj ima u očuvanju baštine slavonsko-srijemskog kraja. Baš u Srijemu, u Općini Nijemci danas se čuo topot konja, a na 20. Pokladnom jahanju bilo je oko 30 jahača kojima je domaćinstvo iskazalo šest gazdinstava.

„U 11 sati krećemo iz Donjeg Novog Sela, tu imamo dvije postaje, nakon kojih idemo u Nijemce u Komunalac naše Općine Nijemci, a onda u Općinu Nijemci koja nam je glavni sponzor svih manifestacija kroz cijelu godinu”, rekla je Blaženka Nikolić iz Općine Donje Novo Selo i Konjogojske udruge Vranac. Isto tako, jahači dolaze iz svih udruga naše županije pa čak i Osječko-baranjske i Brodsko-posavske.„Imamo 14 konja i oko 20 članova u našoj udruzi u Općini Nijemci. Uglavnom svi držimo konje iz ljubavi”, kaže Nikolić.

Načelnik Općine Nijemci također je zaljubljenik u konje i jedan od čuvara tradicije te je i on sudjelovao u ovom Pokladnom jahanju. „Duga je ovo tradicija, još od vremena Turaka, ali u našoj Općini mi to njegujemo 20-ak godina nakon povratka u ove prostore. Puno nam znači očuvanje tradicije, kao i života ovih mjesta. Jednostavno, ovo je dan kad za našu šokadiju i običaje diše cijela Općina”, rekao je načelnik Općine Nijemci Vjekoslav Belajević.U pokladnom jahanju sudjelovao je i Vladimir Bošnjak iz Konjogojske udruge Otok koji od djetinjstva gaji ljubav prema konjima.

Vladimir Bošnjak

„Mogu se pohvaliti da sam tu od prvog dana, a konjogojstvo je moja velika ljubav i strast, koja je na žalost, iz ekonomskih pogleda jako zapostavljena” rekao je Bošnjak nadodavši kako je konj nekad bio sastavni dio slavonskog domaćinstva. Tradiciju i ljubav naslijedio je od oca te je odrastao uz konje. „Trudim se to prenijeti na svoju djecu, koja će, nadam se, danas, sutra također uživati u ovome kao ja”, zaključio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno