16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Polako se vraćaju školski izleti i maturalci, HZJZ objavio nove smjernice

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je smjernice za organiziranje višednevnih izleta i maturalaca. To znači kako će školski izlet i kratki maturalac od sada biti mogući.

Škole će prema novim uputama osim jednodnevnih, sada moći organizirati i višednevno školske izlete i male ekskurzije. Ograničenja će bez obzira na sve biti, a prvo koje spominje HZJZ je zabrana organiziranja ovakve nastave u inozemstvu.

Višednevni izleti i mini ekskurzije organizirat će se, dakle, unutar države s preporukom od najviše tri noćenja zaredom. Svi učenici i ostali sudionici trebaju imati negativan rezultat brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati prije kretanja na put. Testiranja će doduše biti oslobođene cijepljeni, oni koji su preboljeli COVID-19, odnosno svi koji imaju covid putovnicu.

Testiranja su oslobođene osobe cijepljene s prvom dozom cjepiva Pfizer i Moderna unutra 22 do 42 dana te cjepiva AstraZeneca unutar 22 do 84 dana, osobe cijepljene s obje doze cijepiva Moderna, Pfizer i AstraZeneca, ili cijepljene prije 22 i više dana cjepivom Jannsen. Osobe koje su unazad 6 mjeseci preboljele COVID-19 (unazad 11 do 180 dana) te osobe koje su preboljele COVID-19 i primile jednu dozu cjepiva unutar 6 mjeseci od početka bolesti, a cijepljenje je provedeno prije manje od 180 dana o posjeduju Digitalnu COVID potvrdu.


Budući da se službeno radi o izvanučioničkoj nastavi, testiranja će provoditi nadležni zavod za javno zdravstvo, a možebitne troškove testiranja treba snositi turistička agencija, odnosno taj trošak obuhvatiti cijenom putovanja.

Za maturante i učenike koji polažu završne ispite višednevni izleti mogu se organizirati tek nakon što zgotove ispitni rokovi. HZJZ preporučuje da su autobusima ne miješaju učenici iz dva razreda, a već i ako dolazi do miješanja da onda dio autobusa zauzmu učenici iz jednog razreda, a dio iz drugog.

Osim toga, HZJZ propisuje da učenici koji sjede zajedno u autobusima trebali bi dijeliti sobu, sjediti za jedno za ručkom te “općenito provoditi vrijeme zajedno”. Prednost za višednevne izlete trebaju imati kad je to moguće, dodaju, cijepljeni učitelji ili učitelji koji su preboljeli COVID-19 u zadnjih šest mjeseci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno