19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Policija upozorava građane OPREZ – lažni euri!

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

GRAĐANI oprez – lažni euri, poručili su iz policije i upozorili kako zadnjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u toj novoj hrvatskoj valuti, javlja Index.hr.

Za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka – osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri. Građani su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svjetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom.

Iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva u kojima su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u eurima, na kojima je ispisano “Souvenir production”, odnosno “This is not legal it is to be used for motion props”.

“Građani budite oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe te će nastojati iskoristiti priliku i ‘ubaciti’ lažnjak”, poručuju iz policije i građane pozivaju da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.Podsjećaju na objavu Hrvatske narodne banke kako su u optjecaju dvije serije euronovčanica – prva se sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura). Druga, koja se još naziva i serija “Europa”, ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne tiska, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke značajke obje serije euronovčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke, gdje je i potpis predsjednika/ce ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

Inače, na stranicama HNB-a objavljeno je kako detaljno provjeriti autentičnost eura.

Kako bi provjerili njihovu originalnost, euronovčanicu mogu nakrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom.

Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe, zaključuju u policiji i građane obavještavaju da detaljne videoupute i fotografije mogu vidjeti na stranicama HNB-a.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno