5 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Poskupljenja obilježavaju i novu školsku godinu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Školska godina 2022./2023. započinje 5. rujna. Ono što treba pribaviti, osim osnovnoškolskih udžbenika koji đake čekaju u školama, nabavlja se ovih dana. A kao i sve ostalo poskupili su i udžbenici i ostali obrazovni materijal i školski pribor.

U osnovnim školama teret poskupljenja udžbenika podnijet će država koja osigurava besplatne udžbenike za sve đake. Na roditeljima ostaje trošak nabave ostalih potrebnih obrazovnih materijala te školskoga pribora. Preuzimanje naručenih kompleta ovih dana počelo je i u vinkovačkim knjižarama, a olakšica roditeljima s područja grada ponovno su vaučeri u vrijednosti od 500 kuna za učenike od 2. do 8. razreda osnovne škole.

„I udžbenici i radne bilježnice poskupili su oko 15 posto. Radne bilježnice poskupile su od 8 do 10 kuna. Cijene kompleta sada se kreću oko 400 kuna za prvi i drugi, oko 500 kuna za treći i četvrti, oko 600, 700 kuna za peti i šesti i oko 700, 800 kuna za sedmi i osmi razred. Ovisi to i o kombinaciji nakladnika, a općenito najskuplje su kutije s radnim materijalima za prirodu, tehnički, kemiju, fiziku, biologiju koje koštaju od 130 do 150 kuna. Poskupio je i školski pribor, od 15 do 25 posto, a ono što se primjećuje to je opreznija kupovina. Roditeljima koji dolaze s vaučerom od 500 kuna u nižim razredima sada ostaje manje za školski pribor, a u višim razredima za radne bilježnice moraju i nadoplatiti. Zato za dio pribora čekaju da vide što će učitelji tražiti, a ne kupuju unaprijed. Bilo bi dobro kada bi vaučeri nagodinu mogli biti i veći, ali i ovako puno znače roditeljima kao i nama jer se realiziraju u knjižarama u Vinkovcima”, ističe Marijan Botić, vlasnik knjižare Kult.

Promjena cijena ima, kažu nam i u knjižari Digital Lom. „Iako su poskupljenja izraženija u dijelu uredskog materijala, promjena cijena ima i kod školskog pribora, ali u manjoj mjeri i dosta je toga povoljnoga za izabrati. Mi ne radimo s udžbenicima i obrazovnim materijalom, ali nam dolaze i kupci s vaučerima i kupuju školski pribor. Dosta su povoljne velike bilježnice za više razrede koje su bile 4, a sada su 5 kuna kao i torbe kojih imamo na lageru od prošle godine i sada su još na sniženju na akciji. Primjerice, imamo i omote za sve knjige i radne bilježnice, koje smo ostavili na prošlogodišnjoj cijeni od 2 kune”, ističe djelatnica Andrea Ćosić.

Grad Vinkovci, inače, i ove godine osigurao je i po tisuću kuna za učenike prvih razreda osnovnih i srednjih škola. Poskupljenja će tako najviše osjetiti roditelji srednjoškolaca od 2. do 4. razreda s izuzetkom djece iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade. Većina će se stoga, kao i dosad, najvjerojatnije odlučiti za rabljene udžbenike, a od ove školske godine oni se mogu koristiti u svim razredima jer su sada svi udžbenici usklađeni s novim kurikulumima.


Nikolina Čović, Vinkovci: Prema saznanjima udžbenici su poskupjeli, no imamo učenika u osnovnoj školi, peti razred, pa nam to još uvijek financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Izdvojiti treba za preobuću, ruksak i opremu za tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Vaučer nam puno znači jer isfinanciramo radne bilježnice i ostali pribor ako ostane novaca.

Đurđica Hervoević, Vinkovci: Imamo dvije učenice osnovne škole i sada nabavljamo što nam treba. Cijene jesu veće u odnosu na prošlu godinu i nismo još točno izračunali, ali mislim da ćemo s vaučerima moći sve iskombinirati. To su niži razredi, treći i šesti, i mislim da će tisuću kuna biti dovoljno. Ukoliko budemo morali nešto i dodati mislim da to neće biti puno.

Marija Rendulić, Vinkovci: Imam dva školarca, 3. i 6. razred te jednog vrtićarca. Bon nam zaista dobro dođe, međutim, pokrije uglavnom samo radne bilježnice i pokoju još sitnicu. Ove godine za starijega nam je ostalo još samo za dvije obične bilježnice, a treba, naravno, još puno toga. Ne želim se žaliti, bilo bi divno kad bi moglo još i više, ali svaka kuna dobro dođe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno