Poskupljuju cigarete i alkohol, stiže i novo pravilo za kladionice

0
257

Na temelju novih uredbi o trošarinama, cigarete bi mogle poskupjeti za dvije kune po kutiji, alkoholna pića za dvije-tri kune po litri, a od bezalkoholnih pića poskupjela bi samo ona s većim udjelom šećera, izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Naime, Ministarstvo financija šalje u javnu raspravu prijedloge triju uredbi – o trošarinama na duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića te bezalkoholna pića, kao i pravilnik kojim bi se regulirala minimalna udaljenost kasina, automat-klubova i kladionica od odgojno-obrazovnih i vjerskih objekata.

U vezi s prijedlogom uredbi kojima bi se regulirale trošarine na duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna te bezalkoholna pića održano je nekoliko razgovora s predstavnicima tih industrija, proizvođačima i distributerima.

“Uzimamo u obzir sve elemente, kako gospodarske tako i fiskalne efekte, javnozdravstvene efekte, kao i činjenicu da Hrvatska ima najdulju fizičku granicu s državama koje nisu članice EU-a. Novi propisi se ne tiču vina i piva. Vino uopće nije bilo, ni u jednom elementu, pitanje rasprave. Vino i pivo – ne govorimo o njima, govorimo o jakim alkoholnim pićima“, istaknuo je ministar te podsjetio da kod jakih alkoholnih pića postoje tri kategorije proizvođača – veliki, oni koji proizvode do 2500 litara i kojima se priznaje smanjenje trošarinske obveze za 50 posto te male destilerije, odnosno mali proizvođači.

Kod malih se proizvođača ništa ne mijenja, istaknuo je Marić, objasnivši kako će oni i nadalje, prema obujmu kotla, plaćati paušalnu trošarinu od 100 ili 200 kuna. Također, ni promjene u trošarinama na duhan i duhanske prerađevine ne bi trebale voditi većim poremećajima na tržištu.

“Naša su očekivanja da ne bi trebalo doći do povećanja više od dvije kune (po kutiji)”, rekao je Marić, dodavši kako će u konačnici nove cijene ipak ovisiti o proizvođačima i distributerima.

“Kod jakih alkoholnih pića naš je prijedlog da povećanje trošarine ide za 15 posto. Kako će to utjecati na cijenu, ovisi o proizvođačima i distributerima. Kada gledamo prosječnu litru nekog jakog alkoholnog pića u maloprodaji, govorimo o efektu od dvije-tri kune”, procjenjuje Marić.

Trošarina na bezalkoholna pića podijelila bi se na dva dijela – fiksni dio bio bi snižen s 40 na 20 kuna po hektolitru za sva bezalkoholna pića i to neovisno o udjelu šećera. Uredbom će biti propisana četiri razreda – ona bezalkoholna pića koja imaju manje od 2 grama šećera neće uopće imati varijabilni dio; za ona s 2 do 5 grama šećera plaćat će se 10-ak kuna na hektolitar; od 5 do 8 grama 30 kuna, a za ona u zadnjem razredu 60 kuna.

U javnu će raspravu i prijedlog pravilnika kojim bi se regulirala minimalna udaljenost kasina, automat-klubova i kladionica od odgojno-obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, najavio je Marić, podsjetivši da je odredba koja je postojala u pravilniku 2012. godine gotovo ukinuta. Sada bi se ponovo uvela obveza minimalne udaljenosti od 500 metara od odgojno-obrazovnih odnosno vjerskih objekta.