Sukladno novom Zakonu o udžbenicima, svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj dobit će besplatne udžbenike na teret državnog proračuna u školskoj godini 2019./2020. Međutim, situacija s radnim bilježnicama je nešto drugačija i o njihovom financiranju odlučuju lokalne sredine. Tako je Grad Vinkovci početkom srpnja podijelio čak 2.430 vaučera učenicima vinkovačkih osnovnih škola, a ovu mjeru su, osim roditelja, s veseljem dočekali i naši lokalni knjižari.

1.215.000 kuna Grad su koštali vaučeri za sufinanciranje nabave radnih bilježnica i ostalog materijala za nadolazeću školsku godinu. Prvi dio podijeljen je u srpnju kada je vaučere primilo 2.430 učenika, a očekuje se i određeni broj zahtjeva od strane roditelja koji iz određenih, opravdanih razloga, nisu bili u mogućnosti podnijeti zahtjeve, pa će to učiniti pred sam početak školske godine.

“Grad Vinkovci će putem novčanih bonova u protuvrijednosti 500 kuna sufinancirati nabavku radnih bilježnica i školskog pribora za učenike od drugog do osmog razreda. Što se tiče prvih razreda osnovnih škola, s početkom školske godine započet će postupak prikupljanja dokumentacije radi ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kuna koja će se uplaćivati na račune roditelja”, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković. Dodala je i kako će za učenike prvih razreda srednjih škola također početkom školske godine započeti postupak prikupljanja dokumentacije radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kuna.

Novčane bonove u vrijednosti 500 kuna roditelji mogu iskoristiti u šest vinkovačkih knjižara s kojima Grad ima dogovor, a to su Kult, Lom, Kolaž, Studio, Školska knjiga i Narodne novine. U razgovoru s knjižarima, saznali smo kako pozdravljaju mjeru te ističu kako je ovo izuzetno povoljna situacija za naš grad i građane, budući da novac ostaje na lokalnoj razini.

“Vaučeri se mogu gledati kao jedna vrste demografske mjere, a s druge strane roditelji će ih potrošiti u lokalnim knjižarama, pa novac ostaje ovdje i neće otići na e-kupi i slične online trgovine. Kada roditelji plate vaučerom potrebne radne bilježnice, ostaje im više novca za ostali školski pribor. S ciljem privlačenja kupaca, uz vaučere nudimo i poklone, a to su džepni kalkulator, kvalitetna vrećica za preobuću, čašu za olovke i majicu za tjelesni. Osim nas, vidimo kako su vaučerima zadovoljni i roditelji“, rekao je Marijan Botić, vlasnik knjižare Kult te istaknuo kako su narudžbu radnih bilježnica produžili do 24. kolovoza. Pohvalama su se priključili i iz knjižare i papirnice Studio te poručuju kako se nadaju da će se ideja s vaučerima nastaviti i u narednim godinama.

S njima se slaže i Andrea Soldo iz knjižare Lom koja je izjavila sljedeće: “Zadovoljni smo, oduševljeni, svaka čast Gradu na ovoj mjeri. Imamo jako puno posla i roditelji nam stalno dolaze. Uz svaki vaučer dijelimo i šalice na kojoj je otisnuto ime djeteta i poklon paket Stabilo pribora“. U njihovoj knjižari radne bilježnice se mogu naručiti do kraja kolovoza.

Rok za korištenje vaučera je 30. rujna, dovoljno vremena za sve roditelje koji ih još nisu stigli naručiti. Vjerujemo kako je ovo veliko olakšanje za džep svih roditelja osnovnoškolaca te da će u odabranoj knjižari uspjeti naći sve što je potrebno njihovim mališanima.

“Kada imate mnogobrojnu obitelj onda je ovakva pomoć i više nego dobrodošla. Moram primijetiti da je ovo prvi puta da netko misli na nas roditelje. Troškovi su danas veliki, naročito školovanja, pa kada ih još pomnožite 3-4 puta onda to zahtjeva velika financijska izdvajanja. Stoga je ova gesta uistinu hvalevrijedna”, rekla je Gordana Štrbo iz Novog Sela prilikom dodjele vaučera.