Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te dožupan Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna potpisali su Sporazum o rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji zgrade i sportske dvorane Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru.

Ministrica je tom prigodom podsjetila kako je to važan dan ne samo za školu, već i za nju osobno s obzirom da je prije dvije godine s ravnateljicom ove škole Josipom Kotromanović Sauka dogovorila plan rada koji je sada realiziran, odnosno Ministarstvo je osiguralo zakonsku podlogu i sredstva za obnovu.

“Ova je škola postala simbol onoga što školstvo ne bi trebalo biti, simbol neobnovljene infrastrukture, simbol toga da se nismo koordinirali kada smo to treba. Izuzetno sam ponosna što smo u nepune dvije godine osigurali sredstva i omogućili da dogradnja može početi”, rekla je Divjak dodajući kako škola koja je učenike podsjećala na bolnu prošlost sada i sama postaje prošlost u smislu infrastrukture te postaje simbol razvoja i budućnosti. Zahvalila je Gradu Vukovaru i Županiji na potpori te zamolila da se vodi računa da izvođenje radova bude u skladu s troškovnikom i terminskim planom kako bi se škola obnovila kvalitetno i na vrijeme.

Zamjenik župana Damir Barna zahvalio je Vladi RH, resornom ministarstvu i ministrici na obnovi, ali i ravnateljici, nastavnicima, učenicima i roditeljima na izrazitom strpljenju te medijima koji su doprinijeli ubrzanju obnove.

“Moji su sinovi išli u ovu neobnovljenu školu pa se radujem što će iduće generacije imati jednake uvijete kao i djeca u ostalim vukovarskim i hrvatskim školama”, rekao je Barna izražavajući zadovoljstvo što u financiranju obnove sudjeluje i Vukovarsko-srijemska županija.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava također je izrazio zadovoljstvo konačnim početkom obnove škole podsjetivši na dug put do ostvarenja cilja.

“Tek s petom ministricom uspjeli smo realizirati obećanje i naći rješenje problema obnove ove škole. Očekujemo da će za dvije godine učenike ovdje dočekati jedan ambijent o kojem su generacije prije njih mogle samo sanjati. Nadam se da će iskoristiti te uvjete za postizanje kvalitetnih rezultata na korist sebe, svojih roditelja, grada Vukovara i cijele RH”, rekao je gradonačelnik Ivan Pevana izražavajući zadovoljstvo što radove izvode vukovarske tvrtke.

Radove će izvoditi zajednica ponuditelja Vodotoranj d.o.o. i Euromix iz Vukovara, a predstavnik izvođača Lavoslav Bosanac reko je da s radovima kreću za oko 2 tjedna te obećao da će ih završiti kvalitetno i na vrijeme.

Obnova obuhvaća rekonstrukciju školske zgrade i sportske dvorane te izgradnju sportskih terena i parkirališta. Zgradu škole potrebno je rekonstruirati i dograditi 4 učionice, dio knjižnice, osobno dizalo, a predviđene su i rampe te platforma na unutarnjem stepeništu. Rekonstrukcijom je predviđena i izrada novog krovišta, izmjena kompletnih instalacija kao i toplinska fasada. Rok za izvođenje svih radova je 18 mjeseci od uvođenja izvođača u posao pa učenici u obnovljenu zgradu neće ući prije drugog polugodišta školske 2020./2021. godine.

Predviđena cijena obnove škole je oko 18 milijuna. Ministarstvo troškove financira s 80%, a Vukovarsko – srijemska županija i Grad Vukovar financiraju po 10 %. Potpisivanju sporazuma i obilasku škole nazočila je i ravnateljica OŠ Nikole Andrića, Josipa Kotromanović Sauka koja je zahvalila ministrici Divjak na trudu da se ubrza proces obnove. Osnovna škola Nikole Andrića broji 206 učenika koji već drugu školsku godinu nastavu pohađaju o OŠ Antuna Bauera.