25 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Potpisani Ugovori za dodjelu potpora udruženjima poljoprivrednih proizvođača i klastera

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vukovarsko-srijemska županija objavila je Javni poziv za dodjelu potpora udruženjima poljoprivrednih proizvođača i klastera za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2019. godini.

Po završetku Javnog poziva, potporu je ostvarilo osam poljoprivrednih udruga: Udruga svinjogojaca VSŽ, Udruga uzgajivača ovaca i koza VSŽ, Udruga natjecatelja u oranju VSŽ, Udruga vinogradara i vinara „Srijem“Lovas, Stočarska udruga „Utvaj“ Stari Mikanovci, Udruga Klaster proizvođača orašastih plodova VSŽ, Udruga Klaster proizvođača lubenica i Udruga Klaster proizvođača voća i voćnih proizvoda VSŽ.

Ugovore za dodjelu potpora su potpisali predstavnici navedenih udruga sa županom Božom Galićem.

Potpora se dodjeljuje za sufinanciranje rada udruživanja poljoprivrednih proizvođača i njihovih asocijacija (organizacija i sudjelovanje na manifestacijama, organizacija i sudjelovanje na stručnim edukacijama, izrada promotivnih materijala, bolju organizaciju proizvodnje i dr.)

U svojoj izjavi župan Galić je rekao: “Mi kao Županija pozdravljamo i podupiremo razvoj poljoprivrede, to je naša zadaća i dio strategije razvoja, a ovo je jedan kamenčić u mozaiku razvoja poljoprivrede. Svaka pomoć, pa i ova koja financijski nije velika ali je značajna jer mi dajemo potporu poljoprivredi u cjelini, od početka do kraja.“

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić je spomenuo: „Ova sredstva će sigurno pomoći udruženjima poljoprivrednih proizvođača i klastera, koji su dobro reagirali na ovaj poziv iako su možda za neke iznosi potpore simbolični, ali će im dobro doći ili unaprijediti proizvodnju ili bolje organizirati odnosno dovesti proizvodnju na neku razinu polufinalnog ili finalnog proizvoda. Bit će sigurno tržišno uspješniji, marketinški jači i odgovorniji kao zajednica i mogu reći da smo uistinu zadovoljni. Prijavili su se klasteri voća i povrća, orašastih plodova, kao i udruga za organizaciju Šunkijade i zaštitu slavonske šunke. Ukupni iznos potpore koje su Udruge ostvarile je blizu 100.000 kuna.“

Predsjednik Stočarske udruge „Utvaj“ Stari Mikanovci Zvonimir Jelić izjavio je kako Udruga organizira natjecanje proizvođača slavonske šunke a dobivena sredstva će se iskoristiti za nastup na sajamskim priredbama te organizaciju putovanja edukacijskog tipa za članove udruge a veći dio sredstava bit će za organizaciju nacionalne „Šunkijade“ koja će se održati u vrijeme Vinkovačkih jeseni 19.rujna ove godine, u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i Veterinarskog zavoda u Vinkovcima.

Predsjednik Udruge Klaster proizvođača orašastih plodova Vukovarsko-srijemske županije Damir Sovar je istaknuo kako puno znači ova potpora za razvijanje proizvodnje lješnjaka, oraha, badema nešto malo a zbog specifičnih klimatskih uvjeta neki proizvodi i nisu za naše krajeve. Naveo je podatak kako Udruga ima tridesetak članova a potrebe tržišta su veće nego što se sada proizvodi te nije problem prodati ali vjeruje kako će biti bolje te će se više proizvođača uključiti u proizvodnju i uzgoj, samo treba raditi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno