28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Potpuno besplatne usluge Mreže za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Europski je dan žrtava kaznenih djela, a tim će povodom jedanaest organizacija civilnog društva javnim akcijama podsjetiti na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.

Uz Žensku sobu iz Zagreba, kao nositeljicu programa, u Mreži sudjeluje 10 organizacija iz cijele Hrvatske, koje pokrivaju područje od 13 županija među kojima, od 1. siječnja 2022., djeluje Udruga za podršku žrtvama i svjedocima i u Vukovarsko-srijemskoj županiji sa sjedištem u Vukovaru.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas – međutim za to iskustvo nitko nije pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih.

Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo, a prvenstveno umanjilo strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju, u bliskoj suradnji s državnim institucijama, provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela.

Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija, potom psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave, ali i nakon kraja sudskog procesa.

Navedeno je potpuno besplatno, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave.

Dodajmo da je u Udruzi za podršku, u prošloj godini volontiralo 68 osoba, odrađeno je 88 sati psihološke podrške, a pruženo je  4 513 usluga.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno