25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Potreba za edukacijskim rehabilitatorima nikad veća; u našoj županiji ih fali 20

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Odlukom Hrvatskog sabora iz 2018. godine, 1. ožujka proglašen je Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora. Ovom Odlukom ističe se značenje i uloga edukacijskih rehabilitatora kao nezaobilaznih stručnjaka u habilitaciji, odgoju i obrazovanju djece i mladih te profesionalnom osposobljavanju i rehabilitaciji osoba s invaliditetom. Svojim znanjem i djelovanjem edukacijski rehabilitatori, ranije poznati pod nazivom defektolozi, unapređuju funkcionalne sposobnosti, ali i uklanjaju predrasude i prepreke prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, ne samo u ustanovi ili organizaciji unutar koje djeluju, već i u cijelom društvu.

Područje njihova rada obuhvaća djecu s neurorazvojnim čimbenicima rizika i simptomima rizika, kao i djecu, mlade i odrasle osobe s različitim teškoćama poput intelektualnih teškoća, teškoćama učenja, ADHD-om, autizmom, višestrukim teškoćama, motoričkim poremećajima i drugim izazovima. Edukacijsko-rehabilitacijska djelatnost odnosi se na širok spektar aktivnosti poput rane intervencije u djetinjstvu, odgoja i obrazovanja, osposobljavanja za život i rad, profesionalne rehabilitacije, zapošljavanja i stanovanja te podrške trećoj životnoj dobi i tranzicijama unutar i između sustava podrške.

U našoj županiji edukacijski rehabilitatori uglavnom su zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja, kaže Martina Boričić Martić, članica Upravnog odbora Komore edukacijskih rehabilitatora.

„Prema slobodnim procjenama trenutno u našoj županiji nedostaje oko 20 edukacijskih rehabilitatora što je za oko 7 više u odnosu na prošlu godinu jer su se otvorila neka nova radna mjesta, kao naprimjer u Centru za pružanje usluga u zajednici, koje nažalost nisu popunjena jer se na natječaj nije javila stručna osoba”, poručuje Martić.


Prema informacijama s kojima raspolažu na području naše županije postoje 5 škola koje imaju obrazovanje prema posebnom programu, no u tim školama zaposlene su nestručne osobe. Edukacijski rehabilitatori rade sa svim dobnim skupinama u različitim sektorima kao što su odgoj i obrazovanje, socijalna skrb, zdravstvo, profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje, privatna praksa i nevladine organizacije.

„Kada su u pitanju djeca s teškoćama i odrasle osobe s invaliditetom, prva struka kojoj se trebate obratiti je edukacijski rehabilitator i to je poruka svim roditeljima koji imaju dijete i možda sumnjaju na neku teškoću”, naglasila je Martina Boričić Martić.

Nedostatak stručnosti i manjak radne snage u budućnosti bi se trebao barem donekle riješiti jer je od akademske godine 2022./2023. otvoren studij edukacijske rehabilitacije na Fakultetu za odgojno obrazovne znanosti u Osijeku, a od jeseni i Sveučilište u Slavonskom Brodu najavilo je otvaranje ovog studija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno