U rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke, poznati svjetski znanstvenik Ivan Đikić i izraelski nobelovac Aaron Ciechanover održali su predavanju na temu “Kako znanstvenim pristupom, obrazovanjem i (samo)motivacijom potaknuti pozitivne trendove u društvu i u manjim sredinama“.

Đikić je istaknuo kako mlade želi potaknuti na ostanak u Vukovaru, da shvate kako i ovdje mogu biti kreativni i uspješni te da potaknu dobre i pozitivne projekte poput Arheološkog parka Vučedol i Ružičke, ali i mnogih drugih. Istaknuo je kako je fasciniran projektima stvaranja kvalitetnih muzeja u Vukovaru, ali i Ružičkina doma. U Vukovaru se može stvarati brend kojemu će u središtu biti Ružička te da to bude nešto čemu će se mladi vraćati u Vukovar.

Državni tajnik ministarstva znanosti i obrazovanja Toma Antičić dodao je kako je Hrvatska pri dnu Europske unije kada se gledaju realni pokazatelji kao što su broj stručnih članaka i patenata Hrvatska. Rekao je kako se mora stvoriti sustav u kojem će se najbolji znanstvenici naći i napredovati. U Hrvatskoj je trenutno na snazi seniornost, a ne kompetentnost, izvrsnost i uspješnost u međunarodnim projektima.

Izraelski nobelovac Aaron Ciechanover mladima je održao stručno predavanje o personaliziranoj medicini. Rekao je kako bi Hrvatska trebala učiti na primjerima dobre prakse iznoseći pozitivno iskustvo svoje zemlje – izgraditi određeni sustav koji funkcionira od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola do sveučilišta, ali i imati gospodarstvo koje će sve to pratiti.

Mara Majstorović, direktorica tvrtke Lotusmedia koja je organizator ovoga predavanja, izrazila je nadu kako će se projekt nastaviti i iduće godine jer, kako je rekla, motivacija proizlazi iz svakog pojedinca pojedinačno i upravo je to cilj prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg skupa.