Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju porasla za 6,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski lipanj ojačala 6,1 posto.

To je najveći rast potrošnje u maloprodaji na godišnjoj razini od veljače, kada je skočila 8,7 posto.

Tako se potrošnja ponovno vratila u pozitivan trend. Naime, u svibnju je na godišnjoj razini pala za 2 posto, što je bio prvi pad potrošnje nakon 56 mjeseci neprestanog rasta.

U lipnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 5,4 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala 8,6 posto.

“U skladu s očekivanjima stope rasta promete u trgovini na malo tijekom lipnja vratile su se k pozitivnim vrijednostima zabilježivši i mjesečni i godišnji rast”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA). Dodaju da je na rast prometa upućivao niz indikatora poput rasta indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača uslijed nastavka trenda smanjenja nezaposlenosti i rasta plaća, rast potrošačkog kreditiranja ali i vrlo vjerojatno solidni podaci u turizmu za lipanj.

U prvih šest mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 4,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.