Vukovarsko Veleučilište Lavoslav Ružička od ove jeseni bilježi značajno povećanje broja upisanih studenata upravnog studija i trgovine, što je zanimljiv podatak jer u većini visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj mnoga mjesta za upis u prvu godinu ostala su nepopunjena.

S ovog veleučilišta ističu kako u posljednjih nekoliko godina nisu zabilježili ovako velik interes studenata. Ukupno su upisali 275 studenata u prvu godinu studija, na preddiplomskom stručnom studiju trgovine u odnosu na prošlu godinu bilježe stopostotno povećanje, na upravnom studiju povećanje od 73 posto, dok je, kao i uvijek, najviše zanimanja bilo za stručni studij fizioterapije, koji je upisalo 108 brucoša.

Kao mentori Visokoj školi Ivanić-Grad upisali su dodatnih 40 studenata, odnosno popunili su odobrenu kvotu. Prošle je godine vukovarsko Veleučilište imalo oko 850 studenata, dok će ih ove akademske godine biti približno tisuću. Konačan će broj znati nakon objave rezultata netom okončanog natječaja za upis Hrvata izvan Republike Hrvatske, za što im je, na temelju sporazuma sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, resorno ministarstvo odobrilo upis dodatnih 40 studenata. Interesa, kažu, ima posebice kada je riječ o mladim Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini, no kako je natječaj raspisan u rujnu, kada ih je većina već uspjela drugdje upisati željeni studij, bolje će rezultate očekivati od iduće akademske godine, kada će natječaj raspisivati u lipnju.

Vukovar polako postaje pravi akademski grad, što očito prepoznaje i velik broj onih koji u tom gradu žele studirati. Njihov je interes rezultirao i popunjavanjem Studentskog doma Leopold, u kojem više nema nijednog slobodnog mjesta.

U planu su i brojni radovi na studentskog standarda, od izgradnje studentskog restorana i caffe bara u sklopu Studentskog doma Leopold, ali i dodatnih sportskih igrališta. Radovi će početi na proljeće, a novi bi sadržaji studentima trebali biti dostupni od 2021. godine.