O zahtjevima prosvjetara u Banskim dvorima razgovarali su premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Dogovoreno je da će resorni ministri pozvati sindikate javnih i državnih službi na razgovore o plaćama u petak i ponedjeljak.

Danas smo se usuglasili da će ministrica obrazovanja zajedno s ministrom financija i ministrom rada u sljedećih nekoliko dana pozvati sindikate na razgovor i tražiti zajedničko rješenje iz ove situacije, poručio je Vrdoljak nakon sastanaka užeg kabineta Vlade. Vrdoljak smatra da će se rješenje za štrajk prosvjetnih radnika pronaći u dijalogu, u kojem bi tema mogli biti koeficijenti složenosti poslova i osnovica plaće.

Uz osnovne i srednje škole, sutra se štrajka i na fakultetima i ostalim visokoškolskim ustanovama, institutima, knjižnicama. Sindikalisti traže korekciju koeficijenata za predavače, nenastavno osoblje i umjetničke suradnike.  U štrajk solidarnosti pozvani su i ostali zaposlenici fakulteta, a studenti će od svojih nastavnika saznati hoće li imati predavanja ili ne.

Deseti dan štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, sindikati su došli pred Vladu. Ponovili su da ne odustaju od zahtjeva za povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, a onda su uz pratnju harmonike izveli kulturno-prosvjedni nastup, kako su ga nazvali, band aida “Škola za život”. Premijeru i Vladi otpjevali su bećarce.

Po dolasku pred Vladu sindikalist Branimir Mihalinec rekao je da sutra štrajkaju Osječko-baranjska županija, Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska županija. Također je najavio da će “štrajkati onoliko dugo dok se ne riješi zaostajanja njihovih plaća”.