23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Poznati najčitatelji Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci za 2023. godinu

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Po prvi put u novom prostoru i novoj zgradi vinkovačke knjižnice svjedočili smo dodjeli nagrada najčitatelja koja je ove godine u nešto proširenom izdanju, pa tako najčitetelje imamo u 7 kategorija.

U kategoriji čitateljske nade nagrađena je malena Lota Prlac koja je nakon proglašenja prigodnom recitacijom „počastila” nazočne. Najbolji u kategoriji učenik osnovne škole u prošloj godini bio je Matija Vorgić, najčitatelj u konkureciji srednje škole proglašen je Ivan Galović. Matea Cvitković dobila je nagradu u kategoriji mladih, a najčitateljica u kategoriji odraslih u 2023. godini, s pročitanih skoro 200 naslova, proglašena je Jasna Talan.

Nagrade najboljima uručio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je nakon svečane dodjele poručio sljedeće: „Došli smo govoriti o slovima, riječima i knjigama, a na kraju završili na brojkama. Kada čujete da je netko pročitao skoro 200 naslova, možete samo reći svaka čast i čestitati. Važno je da u svim kategorijama imamo ljude koji mogu poslužiti svojim vršnjacima kao uzor.”

U kategoriji djece u Bibliobusu nagradu je dobio Luka Vrtarić, a najbolja odrasla osoba u prošloj godini u Bibliobusu bila je Darija Šišić kojima je nagrade uručio zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Viktor Lukačević.

Prošla godina Gradskoj knjižnici i čitaonici nije donijela samo novi prostor i zgradu, nego je donijela puno veći broj korisnika i posjetitelja.

„Ono čime se moramo pohvaliti je to da u prošloj godini imamo čak 22% učlanjenih stanovnika grada Vinkovaca, znači skoro četvrtina cjelokupnog stanovništva grada uz podatak da je knjižnicu u 4 mjeseca posjetilo više korisnika nego u cijeloj 2022. godini. Brojke govore same za sebe, knjižnica je non stop puna, od najmlađih do najstarijih”, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.

Jasna Talan najčitateljica je u kategoriji odraslih i vjerni korisnik vinkovačke knjižnice preko 30 godina i kao takva uzor mlađima, a ravnateljica Vedrana Lugić ističe kako se nada da će svi nagrađeni ostati dio naše knjižnice i u budućnosti te da svi korisnici neće samo boraviti u njoj čitajući nego i zabavljajući se i provodeći svoje slobodno vrijeme.


Od malih nogu čita i piše priče i nagrađeni u kategoriji srednjih škola Ivan Galović, a čitanjem puno uči i ono će mu pomoći i pripremiti ga za budućnost i život, navodi.

„Čitanjem se opuštam i rješavam stresa i drago mi je da sam stekao takvu naviku. Nadam se da ću jednog dana i ja nešto korisno napisati i da će to biti zanimljivo ljudima, a tko zna možda i neka moja zbirka završi i na policama naše knjižnice”, veselo je kazao Ivan Galović.

Dobre brojke knjižnice pohvalio je i za kraj gradonačelnik Bosančić navodeći kako u kratkom vremenu knjižnica broji skoro 70 tisuća ulaza.

„Sve to skupa čini ovaj prostor onakav kakav smo i željeli, a željeli smo da bude dnevni boravak grada i na tome smo uspjeli. Pred nama je poticajno razdoblje jer kad vidimo Lotu, Matiju i ostale kako čitaju i u kojem smjeru idu, onda možemo reći kako je ovaj projekt uspio. Neka bude što više Lota i Matija koji će provoditi svoje vrijeme u knjižnici”, zaključio je Bosančić.

Glazbenim izvedbama svečanu dodjelu nagrada uveličali su učenici Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno