Večeras je u Ogranku Matice hrvatske u Vinkovcima održano predavanje Muslimansko bratstvo Vs. Sayeed Qutb (fundamentalizam vs. radikalizam) Marka Džigumovića -Master of Arts in Government – (Specijalizacija domovinska sigurnost i protu-terorizam).

Marko Džigumović, magistrirao je u Izraelu na Sveučilištu u mjestu Herzliya (Interdisciplinary Center – IDC) Herzliya, Lauder School of Government, Strategy and Diplomacy). Bio je policijski časnik za vezu MUP-a RH od 2011. do 2015 g. u Izraelu, prije toga zamjenik ravnatelja i ravnatelj UN policijske akademije na Haitiju, Voditelj hrvatskog policijskog kontingenta i instruktor u Međunarodnom centru za policijsku obuku u Jordanu, Šef Odjela za specijalističke obuke i međunarodni policijski instruktor na Kosovskoj policijskoj akademiji i dugoročni stručni suradnik u Projektu EU u BiH.

Razgovaralo se o podrijetlu fundamentalizma i radikalizma u suvremenom Islamu – u duhu svoje ideološke pozadine i o povijesnom kontekstu raspada Islamske zajednice.

“Važno je objasniti ljudima odakle fundamentalizam i radikalizam u Islamu danas. Odakle potiče? Odakle ideje? Pokušavam objasniti da to ne dolazi iz vjere jer je nijedna vjera ne potiče nasilje. Različita su tumačenja svake vjere koja ljudima onda daju ispriku za nasilje. Međutim, u Islamu je to malo komplicirano. Muslimansko bratstvo – tko su, što su, koji je cilj? Iz te organizacije iznjedrili su ideologa – nesretnog čovjeka Sayeeda Qutba, učitelja u Americi gdje je vidio puno nepravde, rasizma. S odbojnošću je počeo gledati na zapad.
Vidio da se njegova organizacija raspada, a nameće se ova sa zapada koja je korumpirala sustave u Egiptu. Napisao je knjigu – “U sjeni Kur’ana“ i počeo propovijedati protiv vlasti koja je u to doba bila protiv Islama. Zbog toga je završio u zatvoru i tu počinje njegova radikalizacija i sve veća mržnja prema vlasti. Problem kod muslimana je što ne smiju ubijati muslimane, ali dozvoljeno je ubijati nevjernike. Važno je objasniti da Muslimansko bratstvo nije džihadistička organizacija, ali je iz nje izrastao teolog budućeg džihada. Danas je to u svijetu manjina, a pričali smo o tome kako se iz Egipta to proširilo po cijelom svijetu. Nisu Egipćani bili glavni nositelji džihada, a nisu ni sve vehabije teroristi – njih je jedan mali broj, ali su vrlo agresivni (manjina koja pravi probleme)”, istaknuo je ovom prilikom Marko Džigumović.