17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Predstava Emigranti oduševila publiku

Više od autora

- vl promo-

Sinoć je u prostoru bivše kuglane Hotela Slavonija održana premijera predstave Emigranti u kojoj glavne uloge tumače Vladimir Andrić i Vedran Dakić. Djelo je to poljskog dramatičara i pisca Slawomira Mrožeka u režiji Jasmina Novljakovića.

Veliki odaziv ljudi još jednom je pokazalo kvalitetu onoga što Gradsko kazalište proizvodi. Predstava Emigranti privukla je pažnju mnogima, ne samo zbog imena naših glumaca, već i zbog neobičnog prostora u kojem se igra. Podrum Hotela Slavonija svakako je pružio autentično iskustvo i sve one neugodne osjećaje (tjeskoba, klaustrofobija, nostalgija, hladnoća) svima koji su sinoć popratili premijeru. Naime, predstava tematizira težak život onih koji se nađu u drugoj državi u potrazi za kruhom. Ali da nije sve tako crno, Mrožek je u književnosti ipak bio humorist i satiričar, pa nas svojim, donekle dvosmislenim, humorističnim replikama tjera istovremeno na smijeh i preispitivanje onoga čemu se smijemo. Zanimljivim režijom Novljakovića te igra glumaca svakako nas izvlače iz tog sivog oblaka neugode. Publika je sat i dvadeset minuta bez treptaja pratila svaki njihov korak, podrumom se orio smijeh kada je za to bilo vrijeme, a na kraju poduži pljesak kao zahvala na takvom autentičnom iskustvu.

„Jako smo sretni i ponosni što je predstava Emigranti napokon zaigrala pred vinkovačkom publikom nakon mjesec i pol dana proba u autentičnom prostoru podruma Hotela Slavonije. Stara kuglana je kultno vinkovačko mjesto. Svi su tu naši stari proveli svoju mladost. Evo mi smo to vratili, doveli smo kazalište u staru kuglanu”, kaže glumac Vladimir Andrić koji se zahvaljuje publici na divnim reakcijama.


Podsjetimo, Emigranti se smatraju jednim od najznačajnijih djela Mrožeka, a priča je to o dva stranca, kojima je jedina poveznica isti jezik, zemlja iz koje potječu, ali i stan u kojem u tuđini žive. Jedan je otuđeni intelektualac AA koji je emigrirao iz svoje zemlje zbog političkih razloga, dok je njegov sustanar „seljak, radnik” XX otišao zaraditi novac za svoju obitelj. AA je frustriran i pasivan, ali superioran u odnosu na nižu klasu, čija je jedina svrha života poboljšati vlastitu egzistenciju. Iako se čini kako nikako ne mogu skupa, razloge međusobne ovisnosti saznajemo kroz djelo, ali u širem smislu njihov sukob je odraz jednog od najvažnijih problema u poslijeratnoj Poljskoj – jaza između inteligencije i radnika.

„Bilo je užitak raditi, jer nam ovo nije prvi put, tako da je sve nekako klizilo. Malo sam se u počecima borio s likom, koji je totalno drugačiji od mene, misli drugačije, govori drugačije, izražava se drugačije, ali kasnije je sve sjelo na svoje mjesto”, kaže glumac Vedran Dakić koji se također zahvaljuje publici i poziva na reprizu predstave danas u 20:00h.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno